ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та перспективи розвитку АПВ Сумської області

з 03.07.2014 по 10.07.2014 року

 Метеорологія

Друга пентода третьої декади червня місяця закінчилася з інтенсивними опадами,кількість яких склала 74,7мм за два дні, що 7,7 мм  більше місячної норми 67мм. Середньодобова температура повітря 17,4 ˚С була нижчою за багаторічну  на 1,4 ˚С. Максимальна температура повітря піднімалась до 24,0 ˚С (30.06), а на поверхні ґрунту до 36 ˚С(26,30.06). Мінімальна знижувалась в повітрі до 9,0 ˚С (29.06),а на поверхні ґрунту до 1˚С(29.06). Мінімальна відносна вологість знижувалась до 34 %. Вітер переважав північно -східний 8-9м/с. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 18,9 ˚С і 17,6 ˚С. Липень місяць почався без опадів. Середньодобова температура повітря за два дні склала 21,5 ˚С. До кінця декади спостерігатиметься ясна погода,можлива невелика хмарність, опадів не передбачається.

Рослинництво

Вологість зерна пшениці озимої становить 35-47%, що свідчить про молочно-воскову  стиглість зерна. У сортів ранньої групи стиглості відмічено вологість зерна менше ніж 35%, що свідчить про настання воскової фази стиглості.

В умовах весняно-літнього періоду рослини пшениці озимої залежно від сортових особливостей і системи удобрення мають висоту рослин в межах від 85 до 110 см. Така висота рослин у порівнянні з попередніми роками значно більша. Отже співвідношення зерна до соломи очікується на рівні не менше 1:1,5.

Зараз саме час приділити значну увагу збиральній техніці. Підготувати зерноочисні машини та складські приміщення для доробки та зберігання зерна урожаю 2014 року.

Ярі зернові колосові.  На даний час ярі колосові  знаходяться у фазі молочно-воскової  стиглості зерна. Продуктивний стеблостій на рівні 610-700 штук м2. В колосі налічується 18-19 зерен. Вологозабезпеченість посівів сприяє отриманню добре виповненого зерна. За попередніми підрахунками очікувана біологічна врожайність коливається в межах 3,5 – 4,8 т /га.

Ріпак озимий.Рослини ранньостиглих сортів та гібридів ріпаку озимого готові до збирання, а середньостиглі – продовжують наливання стручків. Для прискорення дозрівання та збирання без втрат при забур’яненні  в цей період доцільно застосовувати сеникацію або десикацію.

Горох. Рослини гороху закінчили налив насіння і вступили в фазу дозрівання, вологість зерна складає від 15,3 до 28,6%, залежно від сортових особливостей. В цей період, для прискорення дозрівання та збирання без втрат при забур’яненні, також доцільно застосовувати сеникацію або десикацію посівів.

Соя.Посіви середньо – ранньостиглих сортів даної культури перебувають в фазі бутонізація-цвітіння, а посіви ранньостиглих і скоростиглих сортів знаходяться в фазі цвітіння – утворення бобів. Це час для проведення захисту від хвороб та позакореневих підживлень. Для цього слід застосувати суміш карбаміду (4-6 кг/га) та мікродобрив, що підвищить інтенсивність проходження фотосинтезу, стійкість до несприятливих погодних та ґрунтових умов. Позакореневе застосування елементів живлення знижує фітотоксичну дію гербіцидів, запобігає фізіологічним змінам, які викликані дефіцитом окремих елементів живлення (хлорози, некрози та ін.), підвищує засвоєння біогенних елементів з ґрунту та активізує діяльність кореневої системи.

В даний період в посівах сої відмічено заселення  лучним метеликом і  попелицями (ЕПШ не більше 2 колоній на м2) і тому при перевищенні ЕПШ на посівах слід застосувати інсектициди регламентовані Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. Підвищення денної температури до 30-320С та зниження нічної до 15-170С може привести до ураження листової поверхні борошнистою росою, переноспорозом, іржою, антракнозом і тому слід захистити посіви від вище зазначених хвороб.

Гречка. Рослини гречки знаходяться в фенологічній фазі цвітіння-плодоутворення. Зерно, яке сформувалося, знаходиться на початку молочної стиглості.

25-26 червня 2014 р. випало 74,7 мм опадів, що більше від багаторічних даних за червень. В зв’язку з сильним вітром (15-20 м/с) та одночасним випаданням великої кількості опадів в багатьох господарствах призвело до вилягання посівів гречки.

Такі посіви гречки, при достиганні в фазі побуріння зерна 75-80% необхідно тільки скошувати жатками у валки. При скошуванні полеглої гречки, щоб запобігти великим втратам зерна, мотовило жатки замінюють на ексцентрикове із стебло підіймачами, а на польовому подільнику встановлюють стебло відвід.

Необхідно зазначити, що те зерно, яке при скошуванні гречки ще зелене і знаходиться в фазі молочно-воскової стиглості, під час лежання її у валках за рахунок підтягування пластичних речовин з стебла і листя у більшості виповнюється і набуває нормального зрілого зерна. Тільки частина зерна найбільш зеленого не виповнюється і утворює так званий «рудяк».

Просо. Рослини проса знаходяться у фенологічній фазі – початок викидання волоті. Необхідно спостерігати за появою шкідників (трипси, стеблові метелики). В початковий період масової появи зазначених шкідників, необхідно обробити поля проса інсектицидами. В даний період стан  проса задовільний.

Овочівництво

Початок липня – період активного догляду за посівами овочевих рослин, який багато в чому визначає рівень та якість майбутнього врожаю. Період вегетації овочевих до кінця травня з високими температурами і мінімальною кількістю опадів (практично повна відсутність продуктивних опадів з початку польових робіт) був досить не сприятливим  для більшості овочевих культур. Рослини були пригнічені, ослаблені, значно відставали в рості. Дощі, що пройшли в кінці третьої декади травня та на початку червня на зміну посушливому періоду безумовно покращили стан посівів всіх овочевих і, особливо, волого-вимогливих рослин (коренеплідні, капусти, огірок та цибуля). Протягом червня знову відмічалась нестача вологи в верхньому шарі ґрунту. Зливові дощі 26-27 червня ущільнили грунт, що погіршало аерацію його. Разом з тим помірні температури і вологість повітря в денні години, значні роси при зниженні температури до +10 ˚С…+13 ˚С  в нічні створюють сприятливі умови для розвитку хвороб ослаблених в попередній період рослин овочевих. Відмічено спалах захворювання рослин грибковими хворобами: фітофтора – на картоплі та рослинах помідорів, пероноспороз на цибулі та огірках. В зв’язку з цим, доцільно провести  лікувально – профілактичний обробіток вказаних посівів дозволеними фунгіцидами. Зазвичай при обробітку посівів картоплі застосовують фунгіциди (Ридоміл, Ридоміл голд, Цілитель, Татту та ін.). Помідори слід обробити розчинами Купроксату – 80 г на 10 л, бордоської рідини та препаратами нового покоління (Татту, Акробат МЦ + Танос, Квадріс і інші). На огірках добрі результати забезпечує застосування препаратів Альто (15-20 г на 10 л води), бордоської рідини (1%),  хлорокису міді (40 г на 10 л води), а в період плодоношення зазичай проти хвороб використовують розчин біофунгіциду Мікосан,строк очікування якого значно менший ніж фунгіцидів хімічного погодження. Спостерігаються ознаки захворювання пероноспорозом цибулі з сіянки та насіння, тому посіви її слід обробити одним із фунгіцидів (Ридоміл голд,бордоська рідина, хлор окис міді та ін.) . Слід також обстежити посіви цибулі на ураженість рослин цибулевим трипсом, скритнохоботником та іншими шкідниками і при потребі провести боротьбу з ними (враховуючи значне поширення їх вже з першої декади травня).

Попередні роки були сприятливі для розмноження, поширення та перезимівлі шкідників сільськогосподарських рослин. Спостерігається пошкодження овочевих хрестоцвітими блішками, довгоносиком. Особливо зростає їх активність в сонячні, теплі дні. Тому важливим є постійна увага посівам овочевих і при необхідності обробіток рослин дозволеними препаратами (на присадибних і дачних ділянках використовують препарати групи синтетичних піретроїдів – фастак, децис, карате чи шерпа, проти жуків довгоносика і колорадського використовують актару чи ін.). При цьому вкрай необхідно дотримуватись строків очікування (період від обробітку рослин до збирання врожаю).

На рослинах всіх видів капусти, баштанних рослин та огірка відмічені випадки заселення рослин, а ближчим часом, слід очікувати зростання кількості попелиці, колонії якої за високих денних температур швидко розвиватимуться. Зливові дощі останнього періоду зумовили ущільнення ґрунту,утворення кірки та посилення росту бур’янів і нової хвилі їх сходів. В зв’язку з цим вкрай необхідно провести рихлення міжрядь овочевих та видалення бур’янів в рядах чи смугах,що сприятиме поліпшенню повітряного режиму ґрунту, створенню мульчуючого шару, збереженню вологи ґрунту, та поліпшенню умов для росту вирощуваних рослин.

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

ПІВНІЧНОГО СХОДУ НААН УКРАЇНИ

ПРОПОНУЄ ВИСОКОЯКІСНЕ НАСІННЯ КРАЩИХ ДЛЯ УКРАЇНИ

СОРТІВ ОЗИМИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН

1

Дослідна станція луб’яних культур

Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН

мон

Державне підприємство ДГ

Інститут сільського господарства Північного сходу НААН

мон1

Заступник директора з наукової роботи

ІСГ Північного Сходу НААН                                                                               М.Г. Собко

 

 

Залишити відповідь