ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та перспективи розвитку АПВ Сумської області

з 04.12.2014 по 11.12.2014 року

Метеорологія

Кінець третьої декади листопада місяця мав понижений температурний режим. Середньодобова  температура повітря складала мінус 4,8 ˚С, при багаторічній мінус 1,1 ˚С. Опадів випало 3,6 мм, при багаторічній нормі 16 мм. Максимальна температура в день піднімалась до плюс 1,0 ˚С (28.11) в повітрі. Мінімальна знижувалась в повітрі до мінус 6,0 ˚С (30.11), та на поверхні ґрунту  до мінус 5 ˚С (30.11). Вітер переважав західний 5-6 м/с. Мінімальна відносна вологість знижувалась до 94%. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила мінус 2,3 ˚С і +1,1 ˚С. Перша декада грудня місяця почалася без опадів, з середньодобовою температурою повітря мінус 9,1 ˚С. Вдень спостерігається переважно хмарна погода. До кінця декади прогнозується помірно прохолодна погода, невелика хмарність, невеликі опади.

Рослинництво

Озимі зернові колосові. У зв’язку із зниженням температури ростові процеси в рослин озимої пшениці припинилися. На час припинення вегетації на строках посіву 1-10 вересня рослини знаходяться в фазі початку кущення. При сівбі 20 вересня рослини знаходяться в фазі 2-3 листків. У той же час озима пшениця посіяна 1 жовтня має фазу розвитку 1-2 листки. На посівах озимої пшениці посіяної 10 жовтня з’явились сходи. Озимі посіяні пізніше останнього строку не мають повноцінних сходів.

За останній тиждень випав шар снігу товщиною 4-5 см. За таких умов озима пшениця здатна витримувати зниження температури повітря до мінус 20-26ºС. Температура в зоні вузла кущення при цьому можна становити мінус 15,2-19,9 ºС.

Якщо будуть спостерігатись сильні морози (25-30 ºС) за відсутності снігового покриву чи мінімальній його товщині (1-4 см), то це може спричинити загибель рослин озимої пшениці навіть морозостійких сортів. Це так звана температурна зона вимерзання. У випадку навіть короткотривалого перебування рослин у цій зоні температур потрібно негайно відібрати моноліти для остаточного визначення стану рослин.

Озимий ріпак. Посіви озимого ріпаку пізніх строків сівби, в умовах поточного року, знаходяться в фазі п’яти – семи справжніх листків, висота рослин складає 12-18 см, діаметр кореневої шийки складає 0,6-0,7 см, а ті що були висіяні 10-15 серпня – в фазі семи-восьми справжніх листків, при висоті рослин 18-22 см та діаметрі кореневої шийки 0,8-1,2. Зважаючи на вищу від середньобагаторічної середньодобової температуру листопада, можна прогнозувати, що рослини озимого ріпаку пройшли оптимально темнову фазу загартування, яка триває 5-7 днів, при негативних температурах від мінус 5 до 7°С.

Зимівля ріпаку озимого наприкінці першої декади 2014 року проходить за помірних погодних умов. Незначне пониження температур (мінус 5…7°С) і сніговий покрив шаром 4-6 см сприяли як закальці рослин, так і їх нормальному фізіологічному стану.

Овочівництво

Грудень в овочівництві – період підведення підсумків року, що завершується підготовка до наступного сезону та контроль режиму зберігання овочевих закладених для споживання в зимово – весняний період.

Відносну вологість повітря в сховищі де зберігається капуста білоголова  підтримують на рівні 90-95%, температуру повітря  +1…+2 °С. За таких умов знижується інтенсивність дихання і випаровування вологи, сповільнюється розвиток грибних і бактеріальних хвороб. Постійний режим температури та вологості повітря потрібно  підтримувати  регулюванням приточно-витяжної вентиляції, а в спеціалізованих сховищах – примусовим вентилюванням сховища. За температури понад 2 °С і недостатній вентиляції сховища головки капусти сильно пошкоджуються хворобами, розтріскуються і проростають вже на початку – в середині зими. Аналогічний режим зберігання і коренеплідних овочевих.

На окремих (невеликих) площах плантації цих культур потрапили в понижені температури третьої декади жовтня, що зумовило пошкодження коренеплодів та головок капусти внаслідок дії на них мінусових температур. Врожай з таких площ не придатний для тривалого зберігання і має бути використаний відразу ж після збирання (якщо не загинув взагалі).

Цибулю продовольчу доцільніше зберігати при температурі 0-2 ˚С і вологості повітря 75-80 % насипом(висота повинна бути не більше 20 см) або в корзинах чи овочевих сітках для покращення доступу повітря і попередження проростання чи загнивання, в ящиках, контейнерах (по 200-300 кг),у засіках з активним вентилюванням, висота 1,0- 2,5 м. Одним із головних правил вдалого зберігання є періодичний огляд продукції, видалення гнилих чи хворих овочів.

Слід проаналізувати прорахунки в вирощуванні овочевих в сезон 2014 року та розробити заходи по поліпшенню стану галузі в 2015 році, передбачивши напрями і шляхи цього поліпшення (елементи технології,сортовий склад, організаційні заходи).

     Заступник директора з наукової роботи

     ІСГ Північного Сходу НААН                                                             М. Г. Собко

Залишити відповідь