ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та перспективи розвитку АПВ Сумської області

з 15.05 по 22.05.2014 року

 Метеорологія

Три дні  першої декади травня місяця закінчилися з середньодобовою температурою повітря 15,7 0С,при багаторічний  13,9 0С. Опадів за ці дні випало 0,5 мм при нормі 16 мм. Максимальна температура повітря в денні години піднімалась до 21,0 0С (9.05),а на поверхні грунту до 38 0С (9.05). Мінімальна знижувалась в повітрі до 5,5 0С (9.05),а на поверхні грунту до 00С (9.05). Середня температура грунту на глибині 5 і 40 см становила 16,3 0С і 13,2 0С.

Початок другої декади розпочався без опадів та з середньодобовою температурою повітря 16,5 0С. Максимальна температура повітря за цей час піднімалась до 23 0С (12.05),а на поверхні грунту до 42 0С (14.05). Мінімальна відповідно знижувалась до 7,5 0С (14.05) в повітрі та до 1 0С (14.05) на поверхні грунту. Вітер переважав південний 6-7м/с. Мінімальна відносна вологість за чотири дні знижувалась до 28%. Середня  температура грунту на глибині 5 і 40 см становила 16,5 0С і 14,2 0С. До кінця декади  спостерігатиметься невелика хмарність, можлива гроза та підвищення температурного режиму.

 Рослинництво

Озима пшениця. Станом на 14.05.2014 року рослини пшениці озимої не залежно від строку сівби знаходяться у фазі виходу в трубку. На посівах ранніх і оптимальних строків сівби відмічено утворення двох-трьох міжвузль. При цьому висота рослин коливається від 30 до 45 см залежно від сортових особливостей. Прохолодна весняна погода з помірним наростанням температур та добрим вологозабезпеченням сприяла інтенсивному весняному кущенню. Так, коефіцієнт кущення рослин складає  2,9-4,0, а на деяких сортах – 3,5-7,0 стебел.

Слід вести спостереження за розвитком хвороб, бо у кінці фази трубкування може виникнути потреба у захисті проти борошнистої роси, септоріозу та бурої листкової іржі, тощо.

Agro_mir_A4_05_10

За теплої вологої погоди потреба в захисті рослин від хвороб листя може виникати і пізніше – до кінця цвітіння. Тому обробка фунгіцидами у кінці виходу в трубку в такому випадку оптимальна для забезпечення контролю хвороб. А враховуючи, що тривалість захисної дії сучасних фунгіцидів системної дії становить 2-3 тижні, вона також буде стримувати розвиток хвороб.

Основна мета – захистити прапорцевий листок, який формує 60-70 % усіх вуглеводів, що транспортуються в колос.  Незахищений прапорцевий листок відмирає, коли хворобою охоплено 20 % його площі. Обробка на початку цвітіння не тільки контролює розвиток септоріозу листя, але і є оптимальним періодом для обмеження розвитку фузаріозу колоса, ураження якими відбувається в даний період.

Вибір препаратів проводять відповідно спектру їхньої фунгіцидної дії, або обприскують посіви системними фунгіцидами

Ярі зернові колосові. На даний час ярі колосові (ячмінь, овес, яра пшениця) знаходяться у фазі виходу в трубку.

У посівах зернових культур мають місце здебільшого однорічні та зимуючі  бур’яни. Тому доцільно використовувати гербіциди групи 2,4-Д, проте ці препарати недостатньо ефективні щодо цілого ряду дводольних бур’янів (ромашка непахуча, зірочник середній, гірчаки, рутка лікарська, підмаренник чіпкий, фіалка польова). Для зменшення витрат та з профілактичною метою можливе застосування фунгіциду  у баковій суміші з гербіцидом.   Зараз на посівах ярих культур не відмічено ураження посівів хворобами, але в подальшому потрібно обов’язково планувати використання фунгіцидів

Горох. Рослини даної культури на більшості площ знаходяться в фазі 6-8 справжніх листків. При появі однорічних злакових бур’янів слід внести гербіциди за висоти останніх 3-5см типу Селект 120, к.е. (0,4-0,8 л/га). В дану фазу особливо при підвищених температурах шкодочинною є попелиця і тому при перевищенні ЕПШ даним шкідником (не більше 2 колоній на м ) на посівах слід застосувати інсектициди типу Парашут 450, мк.с (0,25-0,5 л/га),Фастак, 10% к.е. (0,15-0,25л/га), Штефесін, к.е. (0,2-0,25л/га).

Соя. Посіви сої третьої декади квітня (середньо ранньостиглих та ранньостиглих сортів) перебувають у фазі першого трійчатого листка. В дану фазу слід поборотися проти дводольних бур’янів. При появі однорічних дводольних бур’янів на посівах слід застосовувати такі гербіциди, як Базагран, к.е. (2,0-3,0 л/га), хармоні 75, в.г. (6-7 г/га) або їх поєднання. При засміченні посівів багаторічними дводольними бур’янами потрібно використати такий гербіцид, як – Фабіан, к.е (0,4 л/га). Проти однорічних злакових бур’янів слід застосовувати гербіциди за висоти бур’янів 3-5см типу Селект 120, к.е. (0,4-0,8 л/га).

Ріпак озимий. Посіви озимого ріпаку проходять фазу цвітіння-початок утворення стручків. В цей період значної шкоди завдає ріпаковий квіткоїд та великий ріпаковий прихованохобітник, що призводить до значного недобору врожаю насіння. Необхідно слідкувати за його чисельністю і при перевищенні ЕПШ провести інсектицидну обробку. Крім того, в даний період значної шкоди може завдати попелиці, хрестоцвіті блішки, , тому потрібно слідкувати за їх наявністю і при перевищенні ЕПШ провести інсектицидну обробку препаратами включеними до «Переліку…».

Крім того в даний період доцільне позакореневе підживлення бором і азотом, що буде сприяти підвищеній насіннєвій продуктивності.

Гречка. Гречку,як пізню культуру,часто доводиться сіяти і в не досить вологий грунт. Щоб забезпечити в таких випадках нормальні дружні сходи рослин,відразу після сівби грунт  слід коткувати важким котком. Коткування при цьому  активізує надходження вологи з нижніх шарів ґрунту до зерна і цим сприятиме його дружньому проростанню.

При строці сівби 29 квітня та 4 травня отримані сходи в фазі виносу на поверхню грунту сім’ядолей. При боронуванні повних сходів в фазі утворення першого і другого листка дає позитивні результати в боротьбі з ґрунтовою кіркою і сходами бур’янів. Проте таке боронування посіву гречки можно проводити лише в день,коли гречка втрачає тургор і не ламається під час боронування.

Просо. Темпи проростання, своєчасність та дружність сходів проса визначається тепловим режимом ґрунту і його водозабезпеченістю на час сівби та після неї. Сприятливе поєднання умов зволоження та температурного режиму для проростання насіння та укорінення рослин створюється при прогріванні ґрунту на глибині 10 см до 12-14ОС в районах Лісостепу та Полісся припадає на початок першої та другої декади травня.

Сівба проса в більш ранні строки призводить до затримання сходів і їх зрідження, а також до забур’яненості посівів.

При сівбі проса в пізніші строки від оптимальних, збільшуються витрати вологи у верхньому шарі ґрунту, погіршуються умови для появи сходів і утворення вторинної кореневої системи.

 Овочівництво

На даний час відмічено зростання кількості шкідників, особливо хрестоцвітих рослин (хрестоцвіті блішки, квіткоїди, довгоносики та інші. В зв’язку з цим потрібен постійний контроль стану посівів з метою попередження знищення їх шкідниками, адже це найбільш вразливий період в розвитку рослин (буряк столовий, капуста з насіння та із розсади, редис). При необхідності використовують дозволені препарати. Слід пам’ятати, що інсектициди групи синтетичних піретроїдів (Фастак, Децис, Карате та інші) при температурі вище 22-25ºС  являються малоефективними.

В умовах, що складаються, обробку овочевих рослин засобами захисту від шкідників слід проводити в ранні або в надвечірні та вечірні години, коли інтенсивність вітру менша, а температури нижчі.

Також потрібно контролювати чисельність бур’янів, оскільки при великій їх кількості та за умов підвищених температур, вони можуть пригнічувати культурні рослини, що, в свою чергу, спричинить поганий розвиток овочевих (особливо моркви та цибулі з насіння). Для боротьби з бурянами потрібно проводити міжрядні обробітки грунту, а також застосовувати гербіциди, дозволені до використання на овочевих рослинах.

Підвищення стійкості розсади до хвороб. Стійкість розсади овочевих рослин до хвороб забезпечує післяпосівне опудрювання поверхні грунту в теплицях, парниках, посівних ящиках чи касетах деревним попелом, меленою або колоїдною сіркою. Поливи слід проводити через ситечко з дрібним розпилом зазвичай в першій половині дня водою (краще талою з температурою +20…+270С залежно від вирощуваної культури за вимогливістю до тепла). Ні в якому випадку  не допускати застою води на поверхні грунту (не перезволожувати).

Для профілактики пошкодження рослин розсади чорною ніжкою чи кореневими гнилями (особливо при вирощуванні розсади в кімнатних умовах) рослини 1-2 рази поливають слабким розчином калію марганцевокислого (3-5 г на 10 л води) та регулярно провітрюють приміщення, де її вирощують. Досить часто (особливо при «витягуванні» розсади) після підживлень чи поливів рослини підсипають сухим торфом з додаванням невеликої кількості попелу або ґрунтовою сумішшю для розсади з попелом. При появі ознак хвороби (чорна ніжка, гнилі) поливи слід припинити, а місця захворювання опудрити деревним попелом до якого додати меленої сірки.

 

Заступник директора з наукової роботи

ІСГ Північного Сходу НААН                                                                                М.Г. Собко

Залишити відповідь