ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та перспективи розвитку АПВ Сумської області

з 17.07.2014 по 24.07.2014 року

 Метеорологія

Друга декада липня місяця почалася з інтенсивних опадів. За шість днів випало 52,5 мм, що 28,5 мм більше багаторічної норми. Середньодобова температура повітря склала 22,4 0С. Максимальна температура повітря в денні години піднімалась до 33 0С (16.07), а на поверхні ґрунту до 43 0С (12.07). Мінімальна знижувалась в повітрі до 16,50С (11,15.07) а на поверхні ґрунту до 10 0С(15.07). Вітер переважав східний 5,5 м/с. Мінімальна відносна вологість знижувалась до 33 %. Середня температура ґрунту  на глибині 5 і 40 см становила 22,3 0С і 20,20С. До кінця декади спостерігатиметься ясна погода,можливі невеликі опади.

Рослинництво

Озимі зернові колосові.  Збиральна площа озимої пшениці в Сумській  області – 171,3 тис. га.

На більшості площ посіяних в ранні і оптимальні строки рослини знаходяться у фазі повної стиглості зерна.

В деяких районах вже розпочато збиральні роботи. За даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА станом на 16 липня в області зібрано озимої пшениці з площі 10,9 тис. га, це 6,0% від  збиральної площі. При цьому врожайність зерна склала– 45,2 ц/га. Озимого ячменю зібрано з площі 700 га, тобто 82,0% від збиральної  площі 800 га з урожайністю 41,2 ц/га.

Слід нагадати, що згідно з біологічними вимогами зернових культур тривалість збирання колосових не повинна перевищувати 10 днів. При затягуванні строків збиральних робіт зростають втрати зерна і вже на 15 день складають 6-8 %. Залежно від технічного стану, правильності технологічних регулювань робочих органів збиральних машин, погодних умов на 20 день збирання втрати зерна озимої пшениці можуть досягнути 15-20 %.

З метою зменшення темпів  деградації ґрунтів,  рекомендуємо надлишок соломи  залишати в подрібненому стані на полях.

Ярі зернові колосові.  В області посіви ячменю ярого  займають 69,0 тис. га. Ярі колосові  знаходяться у фазі воскової, а ранні сорти або ранні посіви у фазі повної стиглості зерна. Тому необхідно слідкувати в динаміці за вологістю зерна, з метою вчасного початку обмолоту.

На деяких посівах на фоні повної стиглість зерна відмічається зелений стеблостій, особливо в нижній частині рослини, який при збиранні може суттєво підвищити кінцеву вологість зернової маси. Тому до питання початку молотьби рослин ярої групи треба підходити зважено з урахуванням втрати вологості всією рослиною.

За даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА станом на 16 липня в області зібрано ячменю ярого  з площі 500 га, це 0,7% від загальної площі, врожайність зерна 34,9 ц/га;

Враховуючи схильність ячменю до полягання та ламкості колосу, що призводить до значних втрат врожаю,  необхідно передбачити в планах і організувати його збирання в стислі строки.

Гречка.Рослини гречки знаходяться в фенологічній фазі цвітіння-плодоутворення. Зерно, яке сформувалося, знаходиться у фазі побуріння зерна –  55-60%.

Ріст і розвиток рослин гречки у другій половині генеративного періоду проходить в екстремальних умовах. Значні опади із сильними поривами вітру (до 20 м/с),  призвели до вилягання посівів. Ділянки з полеглим стеблостоєм рослин гречки значно відстають у дозріванні зерна. Такі посіви гречки, при достиганні в фазі побуріння зерна необхідно скошувати жатками у валки 75-80%, а через 4-6 днів після підсихання обмолочують комбайнами.

Просо. Рослини проса знаходяться у фенологічній фазі – викидання волоті. Необхідно спостерігати за появою шкідників (трипси, стеблові метелики). В початковий період масової появи зазначених шкідників, необхідно обробити поля проса інсектицидами. В даний період стан посіву проса задовільний.

Соя.Cередньо-ранньостиглі сорти сої знаходяться в фазі цвітіння, ранньостиглі – в фазі утворення бобів, а сорти скоростиглої групи – в фазу наливу бобів. В умовах цього року в даний період слід звернути особливу увагу на заселення посівів сої павутинним кліщем, соєвою та акацієвою вогнівками, чортополохівкою. Крім того, відмічене заселення попелицею (ЕПШ не більше 2 колоній на м2) і тому при перевищенні ЕПШ слід застосувати інсектициди регламентовані Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. Протягом останнього тижня пройшли дощі, а підвищення денної температури до 30-320С, а зниження нічної до 12-140С може привести до розвитку хвороб на сої. В посівах окремих сортів сої спостерігається ураження борошнистою росою, пероноспорозом, антракнозом, іржею та бактеріозним в’яненням бобів. Тому доцільно провести фунгіцидний захист посівів від вище зазначених хвороб такими препаратами як Амістар Екстра, Абакус або Колосаль. Залежно від стану рослин (за результатами листової діагностики, або в період наливу бобів) слід провести друге позакореневе підживлення макро- і мікродобривами. При цьому, в даний період, серед макроелементів, перевагу слід надавати кальцію, азоту і калію, а з мікроелементів сірці, бору і міді.

Овочівництво

Середина липня – період активного догляду за посівами овочевих рослин, який багато в чому визначає рівень та якість майбутнього врожаю. Період вегетації овочевих до кінця травня з високими температурами і мінімальною кількістю опадів (практично повна відсутність продуктивних опадів з початку польових робіт) був досить не сприятливим  для більшості овочевих культур. Рослини були пригнічені, ослаблені, значно відставали в рості. Дощі, що пройшли в кінці третьої декади травня та на початку червня на зміну посушливому періоду безумовно покращили стан посівів всіх овочевих і, особливо, волого-вимогливих рослин (коренеплідні, капусти, огірок та цибуля). Протягом червня знову відмічалась нестача вологи в верхньому шарі ґрунту. Зливові дощі 26-27 червня та 13-14 липня ущільнили ґрунт, що погіршало аерацію його. Разом з тим помірні температури і вологість повітря в денні години, значні роси при зниженні температури до +14˚С …+16 ˚С  в нічні створюють сприятливі умови для розвитку хвороб ослаблених в попередній період рослин овочевих. Відмічено спалах захворювання рослин грибковими хворобами: фітофтора – на картоплі та рослинах помідорів, пероноспороз на цибулі, огірках та інших баштанних. В зв’язку з цим, доцільно провести  лікувально – профілактичний обробіток вказаних посівів дозволеними фунгіцидами. Зазвичай при обробітку посівів картоплі застосовують фунгіциди (Ридоміл, Ридоміл голд, Цілитель, Татту та ін.). Помідори слід обробити розчинами Купроксату – 80 г на 10 л, бордоської рідини та препаратами нового покоління (Татту, Акробат МЦ + Танос, Квадріс і інші). На огірках добрі результати забезпечує застосування препаратів Альто (15-20 г на 10 л води), бордоської рідини (0,5%),  хлорокису міді (40 г на 10 л води), а в період плодоношення зазвичай проти хвороб використовують розчин біофунгіциду Мікосан чи 0,5 % розчин бордоської суміші,строк очікування яких значно менший ніж фунгіцидів хімічного походження. Спостерігається поширення захворювання пероноспорозом цибулі з  насіння, тому посіви її слід обробити одним із фунгіцидів (Ридоміл голд,бордоська рідина, хлор окис міді та ін. враховуючи період очікування) . Слід також обстежити посіви цибулі на ураженість рослин цибулевим трипсом, прихованохоботником та іншими шкідниками і при потребі провести боротьбу з ними (враховуючи значне поширення їх вже з першої декади травня).

Попередні роки були сприятливі для розмноження, поширення та перезимівлі шкідників сільськогосподарських рослин. Спостерігається пошкодження овочевих хрестоцвітими блішками та іншими шкідниками. Особливо зростає їх активність в сонячні, теплі дні. Тому важливим є постійна увага посівам овочевих і при необхідності обробіток рослин дозволеними препаратами (на присадибних і дачних ділянках використовують препарати групи синтетичних піретроїдів – фастак, децис, карате чи шерпа, проти жуків довгоносика і колорадського використовують актару чи ін.). При цьому вкрай необхідно дотримуватись строків очікування (період від обробітку рослин до збирання врожаю).

На рослинах всіх видів капусти, баштанних рослин та огірка відмічені випадки заселення рослин, а ближчим часом, слід очікувати зростання кількості попелиці, колонії якої за високих денних температур швидко розвиватимуться. Зливові дощі останнього періоду зумовили ущільнення ґрунту,утворення кірки та посилення росту бур’янів і нової хвилі їх сходів. В зв’язку з цим вкрай необхідно провести рихлення міжрядь овочевих та видалення бур’янів в рядах чи смугах,що сприятиме поліпшенню повітряного режиму ґрунту, створенню мульчуючого шару, збереженню вологи ґрунту, та поліпшенню умов для росту вирощуваних рослин, що стане передумовою отримання високого врожаю належної якості в умовах поточного року.

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

ПІВНІЧНОГО СХОДУ НААН УКРАЇНИ

ПРОПОНУЄ ВИСОКОЯКІСНЕ НАСІННЯ КРАЩИХ ДЛЯ УКРАЇНИ

СОРТІВ ОЗИМИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН

1

Дослідна станція луб’яних культур

Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН

мон

Державне підприємство ДГ

Інститут сільського господарства Північного сходу НААН

мон1

Заступник директора з наукової роботи

ІСГ Північного Сходу НААН                                                                               М.Г. Собко

Залишити відповідь