ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та перспективи розвитку АПВ Сумської області

з 21.08.2014 по 28.08.2014 року

 Метеорологія

Кінець другої декади серпня місяця закінчився з середньодобовою температурою повітря 22,5 0С при багаторічній 19,6 0С. Опадів не було при нормі 18 мм. Максимальна температура повітря піднімалась до 34,00С(14.08), а на поверхні ґрунту до 46 0С(14.08). Мінімальна знижувалась в повітрі до 11,5 0С(20.08), а на поверхні ґрунту до 3 0С (16,19.08). Мінімальна відносна вологість знижувалась до 29 %. Вітер переважав   північно – західний 6-8 м/с. Середня температура ґрунту на глибині  5 і 40 см становила 25,7 0С і 21,6 0С. Третя декади  місяця почнеться із зниженням температурного режиму, спостерігатиметься перемінна хмарність, можливі опади.

 Рослинництво

Озимі зернові колосові. За даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА збирання озимих зернових колосових культур закінчено. Врожайність зерна пшениці озимої по області становить 51,1 ц/га, озимого жита – 30,6 ц/га, озимого ячменю – 37,0  ц/га

На черзі підготовка ґрунту під посів озимини майбутнього року. В умовах, що склалися  занепокоєння викликає вміст продуктивної вологи в ґрунті. Згідно даних відділу землеробства Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН запаси  продуктивної вологи незадовільні (табл. 1).

Таблиця 1

Вміст продуктивної вологи в ґрунті станом  на 15.08.2014 року

Шар грунту Культура
Соняшник Кукурудза на корм Соя
10 2,9 4,3 1,7
20 3,1 6,0 3,9 8,3 1,9 3,7
30 6,3 4,5 2,4
40 7,6 4,9 1,7
50 8,7 28,6 5,1 22,7 1,4 9,2
60 8,4 3,3 0,8
70 6,3 2,4 0,6
80 5,3 2,4 1,4
90 4,3 2,2 2,0
100 3,5 56,4 1,8 34,9 3,0 16,9

Тому всі операції необхідно направляти на збереження вологи, поліпшення режиму живлення, боротьбу з бур’янами, запобігання ураження рослин хворобами і шкідниками, якісне загортання пожнивних решток і добрив, створення достатньо ущільненого та дрібно грудочкуватого посівного шару  Залежно  від попередника та вологості ґрунту  застосовують відвальний або безвідвальний спосіб його обробітку. Також є перспективним мінімальний обробіток ґрунту. Обов’язковим в агрегатах повинен бути коток – кільчасто-шпоровий чи кільчасто-зубовий, які роздавлюють крупні грудки, зменшуючи загальну поверхню випаровування вологи з ґрунту.

Слід вже зараз визначитись та придбати сорти озимих для посіву під урожай 2015 року. При виборі сортів необхідно враховувати ґрунтово-кліматичні умови зони вирощування. Рекомендовані сорти пшениці озимої для вирощування в зоні північно-східного Лісостепу: Розкішна, Відрада, Поліська 90, Волошкова, Антонівка, Бунчук,  Подолянка, Сонечко, Пилипівка, Гордовита, Статна, Ластівка одеська, Наталка, Ювіляр Миронівський. Рекомендовані сорти жита озимого: Синтетик 38, Інтенсивне 99.

Сівбу слід проводити лише сортовим та попередньо протруєним насінням. Підбір препаратів для протруєння насіння необхідно проводити з урахуванням не тільки їх ціни, а і ефективності проти комплексу патогенів.

За результатами багаторічних досліджень проведених науковцями Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН  встановлена чітка закономірність зниження рівня врожайності при відхиленні строків сівби від оптимальних, як у бік ранніх (початок вересня), так і пізніх (жовтень). Оптимальним строком сівби для північно-східного Лісостепу області є 10-20 вересня.

Ярі зернові колосові.  За даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА збирання ярих зернових колосових культур закінчено. Врожайність зерна пшениці ярої по області становить 35,2 ц/га, ячменю ярого  – 37,2 ц/га, овса – 30,4  ц/га

Після збирання дієвим заходом боротьби з інтенсивним ростом бур’янів є лущення стерні.  Переростання бур’янів  негативно впливає на якість основного обробітку ґрунту.

Озимий ріпак. Головне в отриманні дружніх та своєчасних сходів даної культури є запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см). Для забезпечення дружніх сходів озимого ріпаку запаси вологи в даному шарі ґрунту повинні становити 21-30 мм. Дані запаси продуктивної вологи являються незадовільними і можуть призвести до затримки проростання насіння та зрідження сходів озимого ріпаку.

Соя. На сьогоднішній день сорти сої скоростиглої групи (Лененда, Александрит, Діона, Галі, Денні) слід збирати. Рослини ранньостиглих сортів (КиВін, Золотиста, Артеміда, Княжна, Лісабон) даної культури знаходяться в фазі господарської стиглості. На площах з середньою та високою забур’яненістю слід провести десикацію препаратами з групи декватів, що зменшить втрати при збиранні та прискорить процес дозрівання. Обмолот насіння сої слід проводити при вологості насіння не вище 16% прямим комбайнуванням.

 Овочівництво

 Друга половина серпня час до збирання врожаю цибулі з насіння,яка на більшості площ дозріла,приступають до цієї роботи при виляганні листків в 60 – 70 % рослин. Рослини викопують та укладають для просушування у валки безпосередньо у полі (на ділянці). До очищення приступають через 6-8 діб польового просушування цибулі, коли «шийка» добре висохла. Слід мати на увазі, що краща збереженість цибулі у зимовий період при доброму її просушуванні та у «вінках» (при незначних об’ємах вирощування). Обрізання листків при недостатньому їх просушуванні призводить до погіршення лежкості цибулин.

Попередні роки були сприятливі для розмноження, поширення та перезимівлі шкідників сільськогосподарських рослин. Спостерігається пошкодження овочевих хрестоцвітими блішками та іншими шкідниками. Особливо зростає їх активність останнім часом при високій температурі  в сонячні, жаркі дні. Тому важливим є постійна увага посівам овочевих і при необхідності обробіток рослин дозволеними препаратами (на присадибних і дачних ділянках використовують препарати групи синтетичних піретроїдів – фастак, децис, карате чи шерпа, проти жуків довгоносика і колорадського використовують актару чи ін.). При цьому вкрай необхідно дотримуватись строків очікування (період від обробітку рослин до збирання врожаю).

На рослинах всіх видів капусти, баштанних рослин та огірка відмічені випадки заселення рослин та зростання кількості попелиці, колонії якої за високих денних температур швидко розвиватимуться. Зливові дощі попереднього періоду зумовили ущільнення ґрунту,утворення кірки та посилення росту бур’янів і нової хвилі їх сходів. В зв’язку з цим вкрай необхідно провести рихлення міжрядь овочевих та видалення бур’янів в рядах чи смугах,що сприятиме поліпшенню повітряного режиму ґрунту, створенню мульчуючого шару, збереженню вологи ґрунту, та поліпшенню умов для росту вирощуваних рослин, що стане передумовою отримання високого врожаю належної якості в умовах поточного року.

В даний період слід подбати про визначення та підготовку площ до вирощування овочевих врожаю 2015 року. На площах, що рано звільняють чи звільняють поле (огірок, зеленні овочеві, зернобобові,зернові культури, рання картопля) слід висіяти сидеральні рослини (гірчиця біла, редька олійна, ріпак), які з першої-третьої декади серпня по третю декаду жовтня сформують на гектарі 20-30 тонн зеленої маси, що еквівалентно 15-25 т/га свіжого гною ВРХ. В умовах значної нестачі органічних добрив це дозволить суттєво покращити поживний режим та родючість ґрунту, фіто санітарний стан його.

Зазвичай при розміщенні сидеральних посівів з використанням зернових, зернобобових попередників на кожну тонну поживних решток, що залишаються на полі (подрібненої соломи і кореневих) додають 10 кг азоту аміачної селітри, яку змішують з необхідною кількістю насіння сидеральних рослин і висівають з послідуючим прикочуванням. На городніх і присадибних ділянках сидеральні рослини висівають після збирання врожаю ранніх овочевих чи картоплі. Для кращого розвитку сидеральних рослин на кожну сотку додають 1-1,5 кг аміачної селітри чи 2-3 кг нітроамофоски, які змішують з 150 г насіння редьки  олійної + 100 г гірчиці білої або 150 г ріпаку та 100 г редьки олійної. Добриво і насіння заробляють в ґрунт граблями чи боронками. Заробка в ґрунт  зеленої маси сидератів в середині-кінці жовтня в значній мірі пом’якшує  втрату органічної речовини ґрунту, сприяє зменшенню кількості патогенних організмів, на 15-25% підвищує в наступному році врожайність вирощуваних рослин.

 

 

 

ІНСТИТУТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

 ПІВНІЧНОГО СХОДУ НААН УКРАЇНИ

ПРОПОНУЄ ВИСОКОЯКІСНЕ НАСІННЯ КРАЩИХ ДЛЯ УКРАЇНИ

СОРТІВ ОЗИМИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН

1

Дослідна станція луб’яних культур

Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН

мон

Державне підприємство ДГ

Інститут сільського господарства Північного сходу НААН

мон1

 

Заступник директора з наукової роботи

ІСГ Північного Сходу НААН                                                                               М.Г. Собко

 

Залишити відповідь