ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та перспективи розвитку АПВ Сумської області

з 22.05 по 29.05.2014 року

 Метеорологія

Кінець другої декади травня закінчився без опадів,із середньодобовою температурою повітря 25,5˚С, при багаторічній 15,9 ˚С. Максимальна температура повітря в денні години піднімалась до 33,0 ˚С(18.05),а на поверхні ґрунту до 54 ˚С(20.05). Мінімальна знижувалася в повітрі до 15,0 ˚С(15.05),а на поверхні ґрунту до 10 ˚С(19,20.05). Мінімальна відносна вологість знижувалась до 25%. Вітер переважав північно-східний 5-7 м/с. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 23,7 ˚С і 17,5 ˚С. Третя декада почалася без опадів,з теплою погодою. До  кінця декади спостерігатиметься тепла погода,буде ясно,в кінці декади можливо невеликі опади.

Рослинництво

Озима пшениця. Станом на 21.05.2014 року рослини пшениці озимої не залежно від строку сівби знаходяться у фазі колосіння. При цьому висота рослин коливається від 50 до 75 см залежно від сортових особливостей. Коефіцієнт кущення на рівні 2,9-4,0, а на деяких сортах він становить – 3,5-7,0 стебел. Середня кількість колосків у колосі 16-18 шт, що за умови стеблостою не менше ніж 600 шт/м2 та маси 1000 зерен 35-40 г дає надію на отримання  високого врожаю.

Технологічно підвищити рівень майбутнього врожаю можна і зараз. На цьому етапі звичайно неможливо збільшити кількість колосків у колосі, але збільшити виповненість та крупність зерна реально.

Заходом підвищення врожаю є забезпечення рослин елементами живлення. А це в першу чергу позакореневі підживлення. Враховуючи погодні умови підживлення рослин повинно бути виключно рідким по вегетативній масі рослин. В такому випадку доцільно використовувати розчин сечовини, КАС. У разі внесення КАС при підживленні вегетуючих рослин доза азоту не повинно перевищувати 10кг/га д.р. Кращий час для позакореневого підживлення розчином КАС – ранкові і вечірні години. Ефективним є застосування комплексних водорозчинних добрив (нутрівант зерновий, альфа гроу зернові та ін.).

Слід вести спостереження за розвитком хвороб, бо у кінці фази колосіння може виникнути потреба у захисті від борошнистої роси, септоріозу та бурої листкової іржі, тощо. Також на посівах озимини відмічено наявність шкідників: злакова попелиця, тріпси. Вибір препаратів проводять відповідно спектру їхньої фунгіцидної та інсектицидної дії.

Основна мета – захистити прапорцевий листок, який формує 60-70 % усіх вуглеводів, що транспортуються в колос.  Незахищений прапорцевий листок відмирає, коли хворобою охоплено 20 % його площі.

Ярі зернові колосові..На даний час ярі колосові (ячмінь, овес, яра пшениця) знаходяться у фазі виходу в трубку.

У посівах зернових культур мають місце здебільшого однорічні та зимуючі  бур’яни. Тому доцільно використовувати гербіциди групи 2,4-Д, проте ці препарати недостатньо ефективні щодо цілого ряду дводольних бур’янів (ромашка непахуча, зірочник середній, гірчаки, рутка лікарська, підмаренник чіпкий, фіалка польова).

Зараз на посівах ярих культур не відмічено ураження посівів хворобами та шкідниками, але в подальшому потрібно обов’язково планувати використання фунгіцидів та інсектицидів і  при необхідності проводити обробку посівів препаратами відповідного спектру дії.

Горох. Рослини даної культури на більшості площ знаходяться в фазі бутонізації. В дану фазу особливо при підвищених температурах шкодочинними є попелиці, трипси, гороховий зерноїд і тому при перевищенні ЕПШ даними шкідниками на посівах слід застосувати інсектициди разом з прилепачем (фосфорорганічної групи або перитроїди).

Соя. Посіви сої третьої декади квітня перебувають у фазі другого- утворення третього трійчатого листка. В дану фазу слід поборотися з  дводольними бур’янами. При появі однорічних дводольних бур’янів на посівах слід застосовувати такі гербіциди, як Базагран, к.е. (2,0-3,0 л/га), хармоні 75, в.г. (6-7 г/га) або їх поєднання. При засміченні посівів багаторічними дводольними бур’янами потрібно використати такий гербіцид, як – Фабіан, к.е (0,4 л/га). Проти однорічних злакових бур’янів слід застосовувати гербіциди грамініцидної дії.

Ріпак озимий. На посівах ріпаку озимого відмічається фаза утворення стручків. В цей період значної шкоди можуть завдати попелиці, що призводить до значного недобору врожаю насіння. Тому потрібно слідкувати за їх наявністю і при перевищенні ЕПШ провести інсектицидну обробку препаратами включеними до «Переліку…».

Крім того в даний період доцільне позакореневе підживлення бором і азотом, що буде сприяти підвищеній насіннєвій продуктивності.

Гречка.При сівбі гречки в кінці квітня і на початку травня рослини знаходяться в задовільному стані, фенологічній фазі – першого і другого справжніх листків. Якщо після сівби пройдуть зливові дощі і з’явиться кірка, то посіви необхідно обов’язково проборонувати легкими боронами впоперек до рядків. Боронувати посіви необхідно у фазі справжнього листка, коли рослини втрачають тургор і не ламаються під час обробітку за сонячної погоди.

На широкорядних посівах проводять 2-3 міжрядні розпушування культиваторами УСМК- 5.4 А (Б) або іншими. Перше розпушування, якщо не проводилось боронування, проводять у фазі першого справжнього листка на глибину 5-7см із залишанням захисних смуги 8-10см; друге розпушення проводять на глибину 8-10см на початку бутонізації, третє – з підгортанням рослин – на початку цвітіння, на глибину 6-8см (захисна смуга 8-10см).

Просо.При сівбі проса в першій декаді травня рослини знаходяться в задовільному стані – фенологічній фазі повних сходів. Для знищення бур`янів у стадії білої ниточки, за 2-5 дні до з`явлення сходів проса посіви боронують легкими або середніми боронами (ЗПБ-0.6А, БЗСС-1.0) поперек сівби при швидкості 5-6км/год. Пізніше, у фазі кущення, при сильній забур`яненості можна використати гербіциди: агрітокс (0.7-1.5л/га), базагран(2-4л/га), баззагран новий (2-4л/га), 2М-4Х (0.5-1.1л/га) або інші.

Овочівництво

В умовах, що складаються, обробку овочевих рослин засобами захисту від шкідників слід проводити в ранні або в надвечірні та вечірні години, коли інтенсивність вітру менша, а температури нижчі.

Також потрібно контролювати чисельність бур’янів, оскільки при великій їх кількості та за умов підвищених температур, вони можуть пригнічувати культурні рослини, що, в свою чергу, спричинить поганий розвиток овочевих (особливо моркви та цибулі з насіння). Для боротьби з бурянами потрібно проводити міжрядні обробітки грунту, а також застосовувати гербіциди, дозволені до використання на овочевих рослинах.

Для попередження захворювання рослин цибулі чи локалізації вогнищ хвороб застосовують фунгіциди з чергуванням препаратів (купрозан, хлорокис міді, рідоміл чи інші дозволені для використання).

Останнім часом  збільшилась шкода, якої завдають  посівам цибулі шкідники – цибулева нематода, цибулеві трипси, цибулева міль. Для їх знищення застосовують, в основному, препарати групи синтетичних піретроїдів (фастак, 10% к.е., 0,1-0,15 л/га; децис, 2,5% к.е., 0,3 л/га та ін.), додаючи до розчину препарату прилипач (тренд, КМЦ, МЕПС чи ін.).

Буряк столовий. В період масового льоту і відкладання яєць метеликами совок і лучним метеликом слід випускати трихограму, застосування якої є економічно вигідним та ефективним біологічним методом боротьби проти цих шкідників. В період вегетації слід провести 2-3 прополювання рослин в рядках та регулярні рихлення міжрядь – при появі сходів бур’янів і після дощів (зазвичай 4-5 разів за сезон).

Для підвищення стійкості розсадитоматів проти фітофторозу і бурої плямистості грунт в теплицях чи парниках перед посівом знезаражують мідним купоросом (2,5-3 г/м2). За 5-6 діб до висаджування розсади в відкритий грунт проводять її обприскування 1%-м розчином бордоської суміші або 0,1%-м розчином мідного купоросу з додаванням 0,02%  марганцевокислого калію з розрахунку 10 літрів рідини на 15 м2 площі теплиць чи парників. Добрі результати забезпечує використання 0,3% розчину авіксилу, купроксату, 0,1% розчину рідомілу та ряду інших препаратів.

 

 

Заступник директора з наукової роботи

ІСГ Північного Сходу НААН                                                                   М.Г. Собко

Залишити відповідь