ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та перспективи розвитку АПВ Сумської області

з 26.02.2015 по 05.03.2015 року

Метеорологія

Кінець другої декади лютого закінчився з невеликим підвищенням температурного режиму. Середньодобова температура повітря за ці дні була 1,6 оС, при багаторічному показнику  мінус 4,1 оС. Опадів випало майже декадна норма 8,6 мм, при нормі 10 мм.

Початок першої декади березня прохолодний та хмарний, з невеликими опадами. Середньодобова температура повітря склала 0,9 оС, що на 1,8 оС більше за багаторічний показник. Опадів випало 19,8 мм. Максимальна температура  повітря в денні години піднімалась до 3,0 оС (01.03). Мінімальна знижувалась в повітрі до 0 оС, а на поверхні ґрунту до мінус 1 оС (02,03.03). Відносна вологість знижувалась до 77%. Вітер переважав південно  – східний 4-6 м/с.

До кінця декади спостерігатиметься перемінний температурний режим, хмарність.

Рослинництво

Озимі зернові колосові. Посіви озимих культур на більшості площ області знаходяться в задовільному та доброму стані. При звільненні полів від снігового покриву рекомендовано проводити підживлення посівів по мерзлоталому ґрунту, особливо слабких, зріджених, нерозкущених. На жаль станом на 5 березня 2015 року температурний режим та сніговий покрив не дає можливості проводити підживлення по мерзлоталому ґрунту.

Запаси вологи та глибина промерзання ґрунту. Глибина промерзання ґрунту на 5 березня становить у межах 8-10 см. Висота снігового покриву зменшується і подекуди ще складає 10-12 см. Запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту дещо підвищилися порівняно з минулими спостереженнями (таблиця 1).

1

В цілому за останній тиждень критично несприятливих умов для перезимівлі озимих культур не було.

Вміст цукрів. Запаси  водорозчинних цукрів в вузлах кущіння рослин озимої пшениці за  ранніх та оптимальних строків сівби складають в межах від 19,25 – 25,58 %. В цілому відбулось зниження вмісту цукрів для всіх сортів. Більш високою морозо- та зимостійкістю відзначається сорт Подолянка, у вузлах кущіння якого залишається близько 23 % цукрів на суху речовину, незалежно від строків сівби.

У рослин озимого ячменю сорту Тутанхамон запас цукрів у вузлі кущення  менший, а саме при сівби 20.09  він складає 18,87%, а мінімальна – при сівбі 1,10-17,55% (таблиця 2).

Таблиця 2

Динаміка вмісту цукрів у рослин озимих культур у регіоні діяльності

Інституту сільського господарства Північного Сходу станом на 5 лютого 2015 року, %

2

Життєздатність рослин висока, загиблих рослин немає (таблиця 3).

Таблиця 3

Життєздатність озимих зернових рослин

3

При організації захисту озимини у період перезимівлі необхідно встановити, від чого терплять і гинуть рослини, бо їх захист може бути пов’язаний із морозостійкістю або зимостійкістю.

У подальшому догляд за рослинами в посівах озимих зернових культур (пшениця, ячмінь) базуватиметься на їх фізіологічному стані на час відновлення весняної вегетації (середня багаторічна дата – 4 квітня), розвитку рослин, перебігу погодних умов, ресурсного забезпечення суб’єктів господарювання та їх планів по виробництву зерна, тощо.

З огляду на специфічні осінні погодні умови фітосанітарний стан озимини переважно задовільний і контрольований. Однак, на посівах ранніх та середніх строків сівби різні шкідники пошкодили незначну частку пагонів, що може призвести до їхньої загибелі та й узагалі знижує зимостійкість культур. Власне, умови для ураження рослин спричинювала заселеність посівів цикадками та злаковими попелицями. До речі, значно нижча чисельність цих шкідників на площах, які засіяли насінням, обробленим інсектицидними протруйниками.

На окремих полях спостерігаємо заселення крайових смуг мишоподібними гризунами та ураження слабкого ступеня септоріозом і борошнистою росою у межах 5-10 відсотків рослин. На полях, засіяних по стерньових попередниках, іноді спостерігаються кореневі гнилі.

Овочівництво

Початок березня період масового висіву в посівні ящики, горщечки чи в ґрунт теплиць та парників насіння баклажанів, перцю, ранніх томатів для отримання якісної розсади і наступного вирощування дійсно ранньої продукції цих рослин. Для отримання якісної розсади чи не найважливішим є належна підготовка ґрунтосуміші, яка в своєму складі повинна мати перегній, дернову землю, торф, при потребі пісок чи інші розрихлювачі.

Для вирощування розсади універсальними є ґрунтосуміші в яких порівну торфу, перегною і дернової землі. Коли дернова земля суглиниста, то часто використовують суміш, де на 3 частини торфу беруть 2 частини перегною і 1 частину дернової землі (3:2:1). Сіянці зазвичай вирощують з використанням двох частин перегною, однієї частини дернової землі і однієї піску.

Для забезпечення грунтосуміші поживними речовинами до неї додають мінеральні добрива, коров’як, попіл, мікроелементи, а за підвищеної кислотності – вапно – пушонку чи крейду. На 1 відро ґрунтосуміші додають 6 – 10 г аміачної селітри, 50 – 70 г суперфосфату та 10 – 15 г сірчанокислого калію.

З метою зменшення ймовірності захворювання рослин грибковими та бактеріальними хворобами доцільно ґрунт за 1-7 діб до висіву насіння обробити 2% суспензією препарату Триходермін (5-10 г препарату на 10 м2 площі теплиць чи парників).

Зазвичай для вирощування розсади висівають насіння сортів і гібридів овочевих рослин вітчизняної чи зарубіжної селекції апробованих в умовах Лісостепу України, що є однією з основних передумов отримання стійкого високого врожаю доброї якості. Українськими селекціонерами по кожному виду овочевих рослин виведено чимало сортів, достатньо стійких до біотичних та абіотичних факторів, що забезпечують отримання високого врожаю якісної продукції (перцю – Миролюбівський F1, Дружок, Піонер , Надія, Валюша, Велетень та ін., томата – Іришка, Флора, Малиновий дзвін, Алтей, Малинове віканте, Золотий потік, Любимий, Кременчугський, Господар, Елеонора та багато інших, баклажана – Алмаз, Айсберг, Фіалка, Прем’єра, Адоніс F1, Ультраранній F1 ). Добрі результати забезпечують гібриди цих культур зарубіжної селекції: перцю солодкого Атрис F1 , Зерто F1, Барбі F1, Блонді F1,Мінтос F1; помідора – Астона F1, Бобнат F1,Ред Хантер, Солероссо F1, Інкас F1, Тесті F1, Експрес F1, 6 Пінто 7 F1,  Мелодія F1; баклажана – Анет F1, Дестан F1 та інші.

Строк висіву насіння овочевих рослин для отримання розсади розраховують, виходячи з оптимальних строків посадки у відкритий ґрунт та напрямку використання продукції. Зазвичай вік розсади (від появи сходів – до висаджування у відкритий ґрунт): томатів надранніх строків посадки в горщечках чи пікіруваної – 60-65 діб ( 10×10 см), ранніх строків посадки 50-55 діб (8×8 – 8×9 см), масових строків посадки 40-45 діб (6×5- 8 см); перцю – 55-60 діб (6×4 см); баклажанів – 50-55 діб (6×5 – 6 см), селери    55-60 діб без пікірування (5 x4 або 4 x4см), з пікіруванням (5 x5 см).

Для економного використання площі теплиць і парників (чи пристосованих приміщень) та отримання якісної розсади її вирощують з пікіровкою сіянців. Сіянці вирощують в розводочній теплиці, в парниках або посівних ящиках, при густоті 2000-2500 шт./м2. Найкращий вік сіянців томатів для пікірування – 18-20 діб. Більш якісну розсаду отримують при пікіруванні і вирощуванні її в торфоперегнійних горщечках, стаканчиках, чи в спеціальних касетах.

Добрі результати забезпечує передпосівне барботування (гідротермічна аерація) насіння. При цьому насіння витримують в воді чи розчині рістстимулюючих речовин або мікроелементів за температури 25-27°С з постійним насиченням киснем чи повітрям: капусти – 8-12 годин, для томатів – 18, баклажанів – 18-24 і перцю – 24- 30 годин. Застосовують також обробіток насіння токами високої частоти, перемінних температур, проморожують, дражують і ін.

Інколи після цього насіння пророщують при оптимальних для кожного виду рослин відрізку часу та температури до періоду з’явлення на насінині «білої крапки» – (початку проростання) та загартовують протягом 2-3 діб при знижених температурах.

Для попередження захворювання рослин хворобами останнім часом практикують передпосівний обробіток насіння розчином препарату Триходермін (за 1-7 діб до посіву) з розрахунку 10-20 мл на 1 кг насіння або Фітоцид -Р. Для обробітку 100 г насіння 2,5 мл препарату розводять в 500 мл води і намочують насіння на 1,5-2 години. Далі підготовлене таким чином насіння при кімнатній температурі (в тіні) підсушують до стану сипучості і висівають в заранні підготовлений грунт теплиць, парників чи в посівні ящики, горщечки чи касети і до появи сходів підтримують оптимальну температуру грунту (селери та помідорів +20.. .+25°С, перцю та баклажанів +26.. .+28°С).

Температуру повітря в перші 4-7 діб після появи сходів підтримують на рівні: вночі +7..+9°С; вдень +13…+15°С – томатів, +14…+16°С – перцю і баклажанів. В період від загартування сіянців до загартування розсади температуру повітря підтримують вночі: для капуст і томатів ранніх строків посадки +7…+9°С, томатів масових строків посадки, перцю і баклажанів +11…+13°С; вдень капусти ранньої та селери +15…+170С, цвітної +16…+18°С, томатів +20…+23°С, перцю і баклажанів +25…+27°С.

 

 

  Заступник директора з наукової роботи

  ІСГ Північного Сходу НААН                                                  М. Г. Собко


Залишити відповідь