Перший та головний фестиваль українського коноплярства «Hemp Fest»

Новини

    17 та 18 серпня 2019 року на території землекористування Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН вдруге відбувся перший та головний фестиваль українського коноплярства «Hemp Fest».

   Інститутом сільського господарства Північного Сходу НААН у 2016 році отримано ліцензію на право вирощування конопель посівних. За 2016-2018 рр. вироблено і реалізовано більше 50 т високоякісного насіння. У 2019 році площа посіву складає 19,5 га. Планується отримати до 20 т насіннєвого матеріалу конопель посівних сорту Глесія II репродукції, що дозволить засіяти до 1000 га. Поряд з цим установою розроблено сучасні, оптимізовані, екологічно-орієнтовані сортові технології вирощування конопель посівних, які користуються попитом як в Україні, так і за її межами.

    Наразі коноплярство України, як і вся держава переживає нелегкі часи, але тільки спільними зусиллями ми можемо досягти тих висот, яких сягають коноплі посівні за якихось 100 днів свого розвитку, даючи нам приклад неймовірно стрімкого руху вперед. Так, у 2018 році Інститутом започатковано проведення фестивалю промислових конопель «Hemp Fest» основною метою якого є відкриття нових горизонтів у розумінні цінності конопель посівних, як надзвичайно важливої, стратегічної  сільськогосподарської культури для України.

У 2019 році коло організаторів і учасників значно розширилося і свято «Hemp Fest», що відбулося в Інституті сільського господарства Північного Сходу НААН с. Сад, Сумського району, Сумської області відвідали близько 3000 осіб у тому числі й іноземні партнери. Серед них співвласник AgrexLNZ Marzaro Nicola (Республіка Італія), власник агрофірми «Soliarija» Vladas Jonas Katkevicius (Литовська республіка), директор й технічний директор Alfa Omega Rambaldi Group Святослав Андрєєв і Головко Юрій (Великобританія, філіал у Республіці Молдова).

  Виробники з промислових конопель з’їхалися відкривати відвідувачам нові властивості рослини та презентували в усіх незвичайних формах: їжа, напої, конопляні солодощі, конопляний сир, олія, мука, косметичні засоби, одяг та взуття з конопель. Фестиваль поєднав цікаві локації із солом’яних снопів, виставку-продаж товарів з конопель, майстер-класи та етнографічні конкурси, музичні виступи автентичних українських артистів, гастрономічний ярмарок конопляних страв.

  У рамках фестивалю за участю провідних науковців, аграріїв, бізнесменів та професіоналів галузі коноплярства, була унікальна можливість познайомитися під час науково-практичного семінару з тенденціями  розвитку коноплярства України, селекційними здобутками українського коноплярства, технологіями, новаціями та законодавчим регулюванням у сфері вирощування й переробки промислових конопель.

IMG_7683

 IMG_7884IMG_7830IMG_7880IMG_7835