ІНФОРМАЦІЯ з моніторингу погодних умов та стану рослин озимих культур на 10.02.2021 р. в північно-східній частині України

Новини

    В кінці січня на початку лютого спостерігалися значні коливання температурного режиму. Періоди сильних морозів змінювались відлигами, що може негативно вплинути на процес перезимівлі озимих зернових. Дещо проблемним залишається стан рослин, особливо тих, які ввійшли в зиму недостатньо розвиненими, а саме у фазі «шилець» та 2-3 листочків. Проте, наявність снігового покриву, глибина якого на 10.02. становить 15-20 см, запобігає суттєвому промерзанню грунту. Так, період відлиги на початку лютого змінився зниженням середньодобової температури повітря до 8-190С нижче нуля. На поверхні грунту температура з 7 по 9 лютого становила 220С нижче нуля. Температура грунту на глибині залягання вузла кущення в цей період опускалась до 5-80С нижче нуля, що не є критичним, особливо за умов наявності снігового покриву. Глибина промерзання грунту складає 22-25 см, подекуди до 30 см.

    На даний час вміст цукрів у вузлах кущення рослин озимої пшениці становив 21-22 %, загибелі рослин не встановлено. Показники вмісту легкорозчинних вуглеводів у вузлах кущення та результати прискореного відрощування свідчать, що життєздатність рослин є високою.

    За результатами досліджень минулих років вказаний вміст цукрів у вузлах кущення рослин та наявність 15-20 см ущільненого снігового покриву забезпечують добру морозостійкість рослин при зниженні температур на глибині 3-4 см до -160С навіть протягом 3-4 діб.

                           

                          Заступник директора з наукової роботи                                     М.Г. Собко