Інформація з моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин на 22.04.2020 року в Сумській області.

Новини

Інформація

з моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин на 22.04.2020 року в Сумській області.

 

   Перебіг погодних умов весняного періоду 2020року відбувається несприятливо для розвитку озимих рослин. Зокрема, при надто ранньому поновленні вегетації (04 березня при середній багаторічній даті 04 квітня) рослини знаходяться в фазі повного кущіння і лише окремі – в фазі початку виходу в трубку. Стримуючим фактором є низький температурний режим, особливо в нічний період доби, коли мінімальна температура , а часто і середня на поверхні ґрунту була від’ємною. На деяких площах озимини має місце підмерзання верхньої частини листків. Значно ушкоджені сорти іноземної селекції майже по всій території області.

    За дві декади квітня випало 9, а  на окремих територіях до 12-15 мм опадів. Верхній горизонт ґрунту (0-3 см) продуктивну вологу втратив в результаті суховіїв. Однак, запаси вологи в орному (0-20 см) та метровому шарах ґрунту  є ще достатніми для отримання повноцінних сходів як ранніх ярих так і теплолюбивих культур. Вони складають відповідно 20-25 та 155-160 мм.

    Господарства області переважно висіяли ранні ярі зернові (ячмінь, овес, тощо) і вже отримані сходи рослин. Слід відмітити, що надранні посіви (до середини березня) ушкоджені весняними морозами. Продовжується сівба соняшнику, настають оптимальні строки сівби кукурудзи, сої.

   Низький температурний режим повітря і ґрунту  стримує проростання і бур’янів ярої групи. Вегетують зимуючі бур’яни. За спостереженнями та аналізом перебігу погодних умов, розвитку озимих рослин та бур’янів з середини останньої декади квітня наступить сприятливий період захисту рослин озимих від бур’янів, хвороб, а на окремих полях і від шкідників.

   За технологічного регламенту використання ґрунтових гербіцидів, зокрема під кукурудзу, соняшник, сою необхідними є заробка їх у ґрунт, так як верхній 3-х сантиметровий горизонт ґрунту втратив вологу.

 

Заступник директора з наукової роботи

         ІСГ Північного Сходу НААН                                                               М. Г. Собко