ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 25.05.2016 року

Новини

ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 25.05.2016 року

 Метеорологія

        На кінець другої декади травня середньодобова температура повітря становила 11,6 ºС. Опадів випало 33,9 мм. Третя декада почалася з опадів, випало 9,5 мм. Середньодобова температура повітря становила 15,3 ºС. Максимальна температура повітря в денні години піднімалась до 20,0 ºС(22.05). Мінімальна знижувалась в повітрі до 9,0 ºС (21.05), а на поверхні ґрунту до 5 ºС (22,23.05). Вітер переважав південно – західний 3-6 м/с. Відносна вологість повітря знижувалась до 46 %. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 15,2 ºС і 13,5 ºС. До кінця декади спостерігатиметься перемінний температурний режим, можливі опади, гроза.

Рослинництво

      Озимі зернові. За даними Інституту сільського господарства Північного Сходу станом на 25.05 посіви озимих культур на більшості площ області знаходяться в задовільному та доброму стані. У рослин озимої пшениці всіх строків сівби наявний флаговий листок. Однак, на ранніх строках сівби (10.09) у найближчий тиждень очікується вихід колосу. У той же час на посівах озимого ячменю усіх строків сівби – фаза колосіння. Рослини мають у середньому 4-5 стебел при ранніх та 2-3 при пізніх строках сівби. Прохолодна весняна погода з помірним наростанням температур та добрим вологозабезпеченням  сприяла хорошому весняному розвитку рослин. Завдяки рясним опадам відбувається активне наростання вегетативної маси – листя та  стебел, що у подальшому може вплинути на стійкість рослин до вилягання. У той же час уже сьогодні незначна частина посівів місцями вилягла (1-3%) за рахунок шквального вітру, дощу та граду.

    Завдяки частим опадам ускладнюється фітосанітарний стан в посівах зернових колосових культур. Виникає гостра потреба у захисті рослин проти борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, тощо.

     За теплої вологої погоди потреба в обробленні посівів проти хвороб листя може виникати і пізніше – до кінця цвітіння. Тому обробка фунгіцидами у фазі кінця виходу в трубку в такому випадку оптимальна для забезпечення контролю хвороб. А враховуючи, що тривалість захисної дії сучасних фунгіцидів системної дії становить 2-3 тижні, вона також буде стримувати розвиток хвороб.

     Основна мета – захистити прапорцевий листок, який формує 60-70 % усіх вуглеводів, що транспортуються в колос. Незахищений прапорцевий листок відмирає, коли хворобою охоплено 20 % його площі. Обробка на початку цвітіння не тільки контролює розвиток септоріозу листя, але і є оптимальним періодом для обмеження розвитку фузаріозу колоса, ураження якими відбувається в даний період.

     Вибір препаратів проводять відповідно спектру їхньої фунгіцидної дії, або обприскують посіви системними фунгіцидами.

    В умовах 2016 року рослини пшениці озимої залежно від сортових особливостей і системи удобрення мають висоту в межах від 80 до 100 см. Така висота рослин у порівнянні з попередніми роками значно більша, отже співвідношення зерна до соломи очікується на рівні не менше 1:1,5.

     Зараз саме час приділити значну увагу збиральній техніці. Підготувати зерноочисні машини та складські приміщення для доробки та зберігання зерна урожаю 2016 року.

     Ярі зернові. Станом на 25.05 на всіх площах під ярими зерновими культурами фаза розвитку – вихід у трубку. Сьогодні основним заходом на посівах ярих зернових культур є контроль бур’янів та хвороб рослин.

     Тому доцільно використовувати гербіциди, для зменшення витрат та з профілактичною метою можливе застосування фунгіциду у баковій суміші з гербіцидом.  На посівах ярих культур відмічається ураження посівів хворобами, тому терміново потрібно використовувати фунгіциди.

    Станом на  23.05.16. запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту складають 195-206 мм залежно від культури (таблиця 1), що, в цілому, оцінюються як відмінні. В свою чергу,  у шарі 0-20 см, запаси продуктивної вологи добрі і складають 47,2-55,9 мм.

Таблиця 1 – Запаси продуктивної вологи у грунті, мм

Культура Шар грунту, см
0-20 0-50 0-100
ярий ячмінь 55,9 122,5 206,0
соя 48,5 107,9 198,4
соняшник 47,2 107,6 195,4

Гречка. При сівбі гречки в кінці квітня і на початку травня рослини знаходяться в задовільному стані, фенологічній фазі – сходів та першого справжнього листка. Якщо після сівби пройдуть зливові дощі і з’явиться кірка, то посіви необхідно обов’язково проборонувати легкими боронами впоперек або по діагоналі в напрямку посіву. Боронувати посіви необхідно у фазі першого або на початку другого справжнього листка, коли рослини втрачають тургор і не ламаються за сонячної погоди із швидкістю руху агрегату не більше 5 км/год. Як раннє, так і пізнє боронування зріджує посіви.

    На широкорядних посівах проводять 2-3 міжрядні розпушування культиваторами УСМК-5.4 А (Б) або іншими. Перше розпушування, якщо не проводилось боронування, проводять у фазі першого справжнього листка на глибину 5-7 см із залишанням захисних смуги 8-10 см як тільки чітко з’являться рядки, друге – на 8-10 см на початку бутонізації, третє  розпушування міжрядь проводиться перед зімкненням рядків з підгортанням рослин – на початку цвітіння на глибину 6-8 см (захисна смуга 8-10 см). Водночас в разі необхідності підживлюють рослини мінеральними добривами, досягаючи повного присипання бур’янів в зоні рядка.

      Просо. При сівбі проса в першій декаді травня рослини знаходяться в задовільному стані – фенологічній фазі повних сходів. Для знищення бур`янів у стадії білої ниточки, за 2-5 дні до появи сходів проса посіви боронують легкими або середніми боронами (ЗПБ-0.6А, БЗСС-1.0) впоперек або по діагоналі в напрямку посіву із швидкістю агрегату не більше 5 км/год. На суцільних рядкових посівах бур’яни можна знищувати як до з’явлення, так і після з’явлення сходів проса, застосуванні гербіциди в фазу кущення до виходу в трубку культури: агрітокс (0.7-1.5л/га), базагран (2-4л/га), баззагран новий (2-4л/га), 2М-4Х (0.5-1.1л/га), агент (0,4-0,6 л/га), диканіт (0,4-0,5 л/га) або інші.

    Соя. Посіви сої (середньо ранньостиглих та ранньостиглих сортів) перебувають у фазі першого – другого трійчатого листка. В дану фазу слід провести захист проти дводольних бур’янів. При появі однорічних дводольних бур’янів на посівах слід застосовувати такі гербіциди, як Базагран, к.е. (2,0-3,0 л/га), Хармоні 75, в.г. (6-7 г/га) або їх поєднання а також такий гербіцид, як Півот, в.р.к. (0,5-1,0 л/га) або його похідні – Фабіан, к.е (0,4 л/га), Пульсар, к.е (1,0 л/га). Проти однорічних злакових бур’янів слід застосовувати гербіциди за висоти бур’янів 3-5см типу Селект 120, к.е. (0,4-0,8 л/га) або іншими препаратами, які включено до «Переліку…». Посіви, які були ушкоджені градом або які відчувають недостатнє живлення потрібно обробити антистресантами, регуляторами росту рослин, мікродобривами.

     Сорти сої більш пізньої групи стиглості, які були посіяні раніше знаходяться в фазі появи сходів. На даних посівах вже слід підготуватися до захисту сої від бур’янів. Враховуючи засміченість полів треба підібрати препарати та їх бакові суміші, які дозволять знищити вегетуючі бур’яни з меншим стресом культури.

     Горох. Рослини даної культури на більшості площ знаходяться в фазі 6-8 справжніх листків. В дану фазу повинні бути закінчені операції по боротьбі з однорічними злаковими бурянами. Для їх знищення доцільно використати гербіциди типу Селект 120, к.е. (0,4-0,8 л/га). При можливому підвищенні температур шкодочинною буде попелиця і тому при перевищенні ЕПШ даним шкідником (не більше 2 колоній на м2 ) на посівах слід застосувати інсектициди типу Парашут 450, мк.с (0,25-0,5 л/га), Фастак, 10% к.е. (0,15-0,25л/га), Штефесін, к.е. (0,2-0,25л/га). Горох може уражатися, особливо при підвищеній вологості грунту та повітря, такими хворобами, як аскохітоз, іржа та сіра гниль і тому при перших ознаках хвороби посіви слід обробити фунгіцидами типу Рекс Т, к.с. (0,5-1,0 л/га), Танго, к.е. (0,6-0,8 л/га), Фундазол, в.г. (1 кг/га), Цинеб, в.г. (2 кг/га).

Овочівництво

       Травень – період активного догляду за посівами овочевих рослин, який багато в чому визначає рівень та якість майбутнього врожаю. Погодні умови травня сприяють наростанню вегетативної маси помірнотепловимогливих рослин овочевих та стримують ріст тепловимогливих культур (достатня і надмірна кількість опадів при помірних денних і знижених нічних температурах) спостерігається ущільнення ґрунту, посилений ріст бур’янів. В цих умовах вкрай необхідні регулярні рихлення міжрядь з поступовим поглибленням шару рихлення. В окремих випадках (на важких ґрунтах) доцільне встановлення на культиваторах для міжрядного рихлення долот – для розрихлення ґрунту в більш глибоких горизонтах та поліпшення аерації його. Практично всі культури овочевої групи потребують і проведення прополювань вручну рослин в рядах чи смугах. При цьому (при потребі) коригують густоту насаджень, використовуючи видалені рослини для підсаджування в зріджених місцях (капуста і ін.). Стає реальністю захворювання рослин (цибулі і огірка – переноспорозом, помідорів – макроспоріозом і фітофторозом). Для зниження захворюваності посіви овочевих слід регулярно обробляти дозволеними фунгіцидами (кожних 8-12 діб – згідно регламенту використання) з періодичною зміною препаратів.

     Не зменшується актуальність постійного контролю посівів овочевих, особливо хрестоцвітих культур по заселенню їх шкідниками ( блішки хрестоцвіті, довгоносик на столовому буряку), – адже перший період розвитку рослин найбільш вразливий в розвитку овочевих рослин. При необхідності використовують дозволені препарати з суворим дотриманням вимог техніки безпеки при їх застосуванні.