ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 07.07.2016 року

Новини

ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 07.07.2016 року

 Метеорологія

    Перша декада липня місяця почалася з невеликих опадів , випало 9,6 мм. Середньодобова температура повітря становила 22,8 ºС. В денні години стовпчик термометра піднімався до 30,0 ºС (02,03.07). Зниження температури було 06.07 до 11,0 ºС в повітрі та до 9 ºС(05.07) на поверхні ґрунту. Вітер переважав північно – східний 4- 5 м/с. Вологість повітря знижувалась до 47 %. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 24,8 ºС і 21,1 ºС. До кінця декади спостерігатиметься тепла погода, можливі опади.

Рослинництво

    Озимі зернові. За даними Інституту сільського господарства Північного Сходу станом на 7.07 посіви озимих культур на більшості площ області знаходяться в задовільному стані. У рослин озимої пшениці та озимого ячменю ранніх та оптимальних строків сівби відбувається достигання, а у рослин пізніх строків сівби та залежно від сорту – воскова стиглість.

    Станом на 4.07  вологість зерна становила для сортів Ластівка одеська, Запашна – в межах 25-27%, для сортів Оберіг Миронівський, Статна, Пилипівка – 35-38%, Богдана – 40%. Зерно сортів ранньостиглої групи (Аналог 99, Світанок Миронівський, Почаївка) має вологість14-18%.

    На посівах, де рослини  були захищені від хвороб та шкідників, та внесено оптимальні дози добрив – озимі зернові колосові достигають повільніше, вони формують більш високий врожай, а на посівах, де ці заходи не були проведені у повному об’ємі – рослини вже мають багато щуплого зерна і вологість його становить в межах 15-20%.

    В умовах 2016 року рослини пшениці озимої залежно від сортових особливостей і системи удобрення мають висоту в середньому від 90 до 135 см. Така висота рослин у порівнянні з попередніми роками значно більша, отже співвідношення зерна до соломи очікується на рівні не менше 1:1,5. Значна частина посівів в Сумській області вилягла через значні опади та шквальний вітер, що пройшли за останні декілька тижнів.

     Більші площі полеглих рослин відмічено там, де є протяги та висота рослин більше 100 см. Таке явище слід врахувати при розробці стратегії і тактики жнив, оскільки збирання полеглих хлібів буде пов’язано з додатковими затратами як робочого часу, так і паливно-мастильних матеріалів.

    Часті опади значно ускладнили фітосанітарний стан в посівах зернових колосових культур. Значного розповсюдження у посівах набув септоріоз, навіть за використання фунгіцидного захисту. На багатьох сортах не стійких до цієї хвороби були уражені прапорцеві листки, що значно знижує продуктивність рослин. На нестійких сортах також значного розповсюдження в умовах цього року набув фузаріоз колосу, особливо у пониженнях. У той же час на полях набули значного розвитку бур’яни, особливо однорічні злакові (плоскуха звичайна, мишій сизий, метлюг звичайний та ін.), що може ускладнити процес збирання.

    Слід нагадати, що згідно з біологічними особливостями зернових культур тривалість збирання колосових не повинна перевищувати 10 днів. При затягуванні строків збиральних робіт зростають втрати зерна і вже на 15 день складають 6-8 %. Залежно від технічного стану, правильності технологічних регулювань робочих органів збиральних машин, погодних умов на 20 день збирання втрати зерна озимої пшениці можуть досягнути 15-20 %.

    З метою підвищення агрохімічних та фізичних показників ґрунтів та   зменшення темпів їх деградації,  рекомендуємо надлишок соломи озимих залишати в подрібненому стані по полях.

   Ярі зернові. Станом на 7.07 на більшості площ під ярими зерновими культурами відмічена фаза достигання. Продовжується наростання вегетативної маси і сухої речовини. Інтенсивність ростових процесів залежить від забезпеченості вологою і елементами живлення.

   На посівах ярих культур відмічено ураження посівів хворобами (особливо пшениці ярої та ячменю) та шкідниками, тому важливим є використання фунгіцидів та інсектицидів відповідного спектру дії. На насінницьких посівах слід завершувати сортову та видову прополку.

   Гречка. Рослини знаходяться в задовільному стані в фенологічній фазі цвітіння – плодоутворення. Роль бджолозапилення у формуванні врожаю гречки безперечна. Тому всі господарства, які одержують високі й сталі урожаї цієї культури, надають виключно значення збільшенню необхідної кількості бджолосімей для запилення. Необхідно підвозити пасіку до посівів з розрахунку не менше, як 2-3 бджолосім’ї на гектар посіву гречки, розміщувати вулики з бджолами ближче до посівів гречки. Такої кількості буває звичайно достатньо, якщо під час цвітіння тривалий час утримуються сприятливі умови погоди. Найсприятливіша для гречки відносна вологість повітря 70-80 %. Тривалі опади в період цвітіння гречки і хмарні дні призводять до посиленого росту вегетативної маси і різкого зниження виділення нектару. Іноді сильні опади вимивають нектар із квіток гречки. Для виділення нектару найкраща тиха, тепла, сонячна погода з достатньою вологістю повітря і періодичними, особливо у нічний час, дощами.

    Післяукісні та післяжнивні посіви гречки є важливим резервом подальшого збільшення валового виробництва зерна та підвищення ефективності вирощування гречки. Кращим способом післяжнивних і післяукісних посівів є звичайний суцільний рядковий. Гречка в цих посівах менше розростається і росте в зв’язку з високими температурами більш інтенсивно, ніж на весняних посівах. В зв’язку з цим вона швидко покриває грунт і перешкоджає з’явленню бур’янів.

    Просо. Посіви проса знаходяться у фазі цвітіння – формування зернівок. За останній тиждень спостерігається прискорення ростових процесів, що може сприяти підвищенню продуктивності даної культури.

     Необхідно спостерігати за появою шкідників (трипси, стеблові метелики). В початковий період масової появи зазначених шкідників, необхідно обробити поля проса інсектицидами.

    Значної шкоди цій культурі наносять личинки просяного комарика. Сильніше пошкоджуються рослини пізнього строку сівби. Личинки заляльковуються всередині зернин проса і тому вони залишаються плюсклими та недорозвиненими. У літній період вегетації для хімічного захисту проса від шкідників (просяного комарика та попелиці) використовують БІ-58 новий, 40%  (0,7-1,0 л/га ).

   Соя. Рослини середньоранньостиглих та ранньостиглих сортів перебувають у фазі цвітіння, а за ранніх строків сівби – цвітіння  – утворення бобів.

 Відомо, що надходження елементів живлення впродовж вегетаційного періоду сої відбувається нерівномірно. Так, від сходів до цвітіння вона засвоює 16,6% азоту,10,4 фосфору,24,7% калію; від цвітіння  до початку формування насіння і до початку його наливання  відповідно 78,5;50 і 82,2;. У зв’язку з цим, вирішити проблему повного забезпечення рослин доступними формами макро – і мікроелементів в процесі онтогенезу можна за рахунок застосування в системі удобрення сої багатокомпонентних, хелатних позакореневих добрив типу Нутрівант, Еколист, Плантафол, Кристалон, Реаком, Вуксал, Акварін тощо, які характеризуються досить високим коефіцієнтом засвоєння. Підживлення посівів проводять у фазах бутонізації, утворення зелених бобів та їх наливання.

    Крім того за надмірної кількості опадів, підвищеної вологості грунту і повітря висока ймовірність ураження рослин хворобами, які проявляються на всіх фазах росту і розвитку рослин. Рослини сої часто уражуються одночасно кількома хворобами, що різко знижує урожай зерна, вміст білка та олії. Для ряду хвороб в умовах поточного року виправдано застосування хімічних засобів захисту рослин. Вибір того чи іншого препарату (фунгіциду) залежить від типу хвороби, яка проявляється чи очікується, її розвитку на рослинах та порогу шкодо чинності.

    В зв’язку розширенням площ посіву сої захист рослин від шкідливих об’єктів набуває особливого значення. Для своєчасного проведення заходів по догляду за рослинами сої слід вести постійні спостереження за станом розвитку рослин та шкодочинних об’єктів та застосовувати конкретні заходи по попередженню їх розповсюдження.

   В Україні відомо 114 видів шкідників сої – це комахи, кліщі, слимаки тощо. Найбільш уразливі рослини у період закладання генеративних органів та формування насіння. При загрозі розповсюдження  шкідників посіви обробляють препаратами Бі – 58 новий, 40% к.е.,(0,5-1,0 л/га), арріво, 25%к.е. (0,4 л/га) та ін., при появі пероноспорозу , бактеріальних плямистостей, церкоспорозу, антракнозу, інших хвороб – застосовують альєт, 80% з.п. (1,2-1,8 кг/га), ровраль 50 ВП (1,5 кг/га) та ін.

   За недостатнього росту бульбочок на коренях рослин (менше 5шт./рослину) та при вирощуванні високродуктивних сортів ефективним є внесення в підживлення азотних і фосфорних добрив у дозі 20-30 кг/га у фазі бутонізації.

    Горох. Рослини даної культури на більшості площ знаходяться в фазі стиглості. Висока вологість, часті опади сприяють розвиткові таких хвороб як аскохітоз, фузаріоз, кореневі гнилі, борошниста роса, сіра гниль. Щоб запобігти ураженню якщо вегетація рослин продовжується, посіви слід обробити фунгіцидами типу Рекс Т, к.с. (0,5-1,0 л/га), Танго, к.е. (0,6-0,8 л/га), Фундазол, в.г. (1 кг/га), Цинеб, в.г. (2 кг/га). В дану фазу, особливо при підвищених температурах шкодочинною є попелиця (ЕПШ не більше 2 колоній на м2) і тому при перевищенні ЕПШ на посівах слід застосувати інсектициди типу  Бі-58 новий, к.е. (0,5-1,0 л/га ), Нурел-Д, к.е. (0,8 л/га), Парашут 450, мк.с (0,25-0,5 л/га), Фастак, 10 % к.е. (0,15-0,25 л/га), Штефесін, к.е. (0,2-0,25 л/га). Доцільно також застосувати позакореневі підживлення рослин мікродобривами типу Росток з 5% в.р. сечовини, Реаком, Наномікс та ін.

Овочівництво

   Перша половина липня  – період активного догляду за посівами овочевих рослин, який багато в чому визначає рівень та якість майбутнього врожаю. Погодні умови сприяють наростанню вегетативної маси помірнотепловимогливих рослин овочевих та разом з тим  спостерігається ущільнення ґрунту, посилений ріст бур’янів. В цих умовах вкрай необхідні регулярні рихлення міжрядь де це дозволяє розвиток рослин з поступовим поглибленням шару рихлення. В окремих випадках (на важких ґрунтах) доцільне встановлення на культиваторах для міжрядного рихлення долот – для розрихлення ґрунту в більш глибоких горизонтах та поліпшення аерації його. Практично всі культури овочевої групи потребують і проведення прополювань вручну в рядах чи смугах. При цьому (при потребі) коригують густоту насаджень. Є реальністю захворювання рослин (цибулі і огірка – пероноспорозом, помідорів – макроспоріозом і фітофторозом). Для зниження захворюваності посіви овочевих слід регулярно обробляти дозволеними фунгіцидами (кожних 8-12 діб – згідно регламенту використання) з періодичною зміною препаратів.

   Не зменшується актуальність постійного контролю за рослинами в посівах овочевих, особливо хрестоцвітих культур по заселенню їх шкідниками (тля,блішки хрестоцвіті та ін.). При необхідності використовують дозволені препарати з суворим дотриманням вимог техніки безпеки при їх застосуванні.

 

   Заступник директора з наукової

    роботи ІСГ Північного Сходу НААН                                                                   М.Г. Собко