ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 03.11.2016 року

Новини

ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 03.11.2016 року

 

Метеорологія

    На кінець третьої декади жовтня місяця   середньодобова температура   повітря становила 1,1ºС. Опадів випало 6,2мм.  Підвищення температури повітря  в денні години складало до  6,0ºС (29-30.10). Зниження температури повітря було  до мінус 6,0 ºС(28.10), а на поверхні ґрунту   до    мінус 7,0 ºС (28.10). Вітер переважав північно-західний 4-6 м/с. Відносна вологість повітря знижувалась до 54%. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 2,2ºС 4,3 ºС. На початок першої     декади листопада середньодобова температура повітря становила 0,1ºС. Опадів випало 1,3мм. До кінця декади спостерігається хмарна погода, можливі опади.

Рослинництво

    Озимі зернові. За даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА  станом на 3 листопада  посіяно озимих зернових на зерно 194,7 тис. га, або 90% від запланованої площі сівби, із них озимої пшениці 186,58 тис. га, або 90% від запланованого, озимого жита 7,53 тис. га, або 98%, озимого ячменю 0,59 тис. га, або 80% від запланованого.

   Станом на 3.11.2016 р. на посівах озимих ранніх строків сівби (1 вересня) рослини знаходяться у фазі чотирьох-п’яти листків, рослини знаходяться у фазі кущення. У рослин висіяних 10 вересня – фаза розвитку три-чотири листки. За сівби 20 вересня рослини мають два-три листки. За сівби 1 жовтня рослини знаходяться у фазі «шильця». За більш пізніх строків сівби повноцінних сходів не отримано.

    Результати досліджень Інституту сільського господарства Північного Сходу свідчать, що посіви пізніх строків сівби формують врожай на 25-30% менший.

    Слід відмітити, що метеорологічне припинення вегетації рослин або перехід середньодобової температури повітря через +5 0 С в бік зниження відбулось 13 жовтня. На час припинення вегетації запаси продуктивної вологи в метровому шарі ґрунту становили 135-145 мм і  залежали від культури, попередника, системи обробітку грунту і цілком, оцінювались як хороші. У шарі 0-20 см запаси продуктивної вологи становили  30-32 мм і також оцінювались як хороші.

    Станом на 3 листопада 2016 року за  плюсової температури відбувається повільна вегетація озимих зернових культур. За останній тиждень орний шар грунту поповнився запасами вологи за рахунок опадів у вигляді дощу та снігу. За таких умов сніговий покрив швидко розтає.

    Слід проводити постійні спостереження на посівах озимини за наявністю мишовидних гризунів, щоб до утворення снігового покриву провести боротьбу з ними, визначити ефективність застосованого засобу і при необхідності повторити затруєння колоній. Економічний поріг шкідливості складає 2-3 колонії на 1 гектар.

    Овочеві рослини. На початку листопада завершено збирання врожаю більшості   овочевих пізньостиглих – коренеплідні, пізня білоголова капуста.

     Літній період 2016 року мав певні особливості для вегетації овочевих рослин. Часті дощі в червні – липні зумовили формування кореневої системи овочевих у верхніх шарах ґрунту, ущільнення його,  що в подальшому погіршило ріст та розвиток рослин, формування та рівень врожаю. Особливо негативний цей вплив було відмічено на рослинах буряка столового, а на окремих площах і капусти пізньостиглої.

  Овочівники доладовують. Головки капусти, зібрані навіть при знижених позитивних температурах і закладені на зберігання, в початковий період в масі мають температуру в межах +8…+10ºС, інтенсивно випаровують вологу, дихають і виділяють тепло. Відносну вологість повітря в сховищі підтримують на рівні 90-95%, температуру повітря +1…+2ºС. За таких умов знижується інтенсивність дихання і випаровування вологи, сповільнюється розвиток грибкових і бактеріальних хвороб.

  Постійний режим температури та вологості повітря підтримують регулюванням приточно-витяжної вентиляції, а в спеціалізованих сховищах –примусовим вентилюванням сховища. За температури понад 20 С і недостатній вентиляції сховища головки капусти сильно пошкоджуються  хворобами, розтріскуються і проростають вже на початку зберігання – до середини зими.

   Час підвести підсумки вирощування овочевих в сезон який завершується та визначитись з сортиментом овочевих для вирощування в 2017 році.