ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 29.06.2017 року

Новини

ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 29.06.2017 року

 Метеорологія

  На початок третьої декади червня місяця спостерігалася невелика хмарність з опадами. Середньодобова температура повітря за ці дні склала 21,3  0С. Опадів випало 19,3 мм. Максимальна температура в денні години  була 29,00С(26.06), мінімальна – знижувалась до 12,00С (22.06) в повітрі та до 30С (23.06) на поверхні ґрунту. Вітер переважав південний 3-5 м/с. Відносна вологість знижувалась до 55%. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 21,50С і 18,50С. До кінця декади спостерігатиметься тепла та сонячна погода.

Землеробство

   Запаси ґрунтової вологи в метровому горизонті ґрунту під озимою пшеницею різко зменшились і складають лише  88 мм. Ймовірно без атмосферних опадів  останніх для повноцінного наливу зернівок колосових культур її недостатньо. Кількість доступної вологи під гречкою, соєю, кукурудзою та соняшником є задовільною – 130 – 133 мм.

Фітосанітарний стан посівів

  Озима пшениця на даному етапі розвитку рослин пшениці (фаза «налив зернівок» – «молочна стиглість») в посівах можуть з’явитися ознаки пошкодження шкідниками (хлібні жуки, клоп шкідлива черепашка та ін.) і хворобами (септоріоз, бура листкова іржа та ін.). В цей період бажаним є проведення обприскувань в посівах використовуючи в баковій суміші інсектициди та фунгіциди, зареєстровані в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (2016 р,2017рр.) з метою захисту листкового апарату і саме верхніх листків та колосу від хвороб та шкідників.

   Соя. В посівах сої відмічена фаза бутонізації – цвітіння. При проведенні моніторінгу виявлено ознаки пошкодження листя (проїдені наскрізь трійчасті листки чи грубо об’їдена поверхнева частина листя) гусеницями з родин совок, а саме совки-гами (Autographa gamma L.). Метелик рудувато-коричневий з сіруватим відтінком, у розмаху крил 40-48 мм. Гусениця довжиною до 32 мм, 12-нога (черевних ніг — три пари), забарвлення тіла мінливе — найчастіше зелене або зеленувато-жовте, вздовж спини — широка сіро-зелена смуга з вузькими жовтуватими бічними смужками, а по боках тіла — поздовжня блідо-жовта смуга. В Україні є повсюдно, розвивається в 2-3 поколіннях. Економічний поріг шкодочинності 2-3 екземпляра на рослину. Рекомендовано використання наступних інсектицидів: БІ-58 новий, 40%-й к. е. (1 л/га); Золон, 35%-й к. е. (2,5 л/га); Арріво, 25%-й к. е. (0,32 л/га)

   З метою запобігання поширення хвороб в посівах сої рекомендовано проведення фітосанітарного моніторингу. За умов виявлення перших ознак ураження хворобами (фузаріозне в’янення рослин, антракноз, аскохітоз, пероноспороз, септоріоз) вегетуючих органів сої необхідним є застосування фунгіцидів Амістар Екстра 280SC, к. с.(0,5-0,75 л/га), Абакус, к.е. (1,5 л/га), Фитал, р. к. (2,5-3,0 л/га), Бенорад, з. п. (0,3-1,5 л/га) та інших, зареєстрованих в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (2016 р,2017рр.). в період бутонізації проводять позакореневі обробки рослин розчинами ростових речовин, мікроелементів або комплексних водорозчинних добрив з мікроелементами, що забезпечує подолання стресу рослин, сприяє підвищенню врожайності на 7-10% і більше.

  Горох. В даний час на більшості площ посівів рослини знаходяться у фазі формування бобів. Висока ймовірність поширення колоній тлі. Слід використати ефективні інсектициди для зменшення шкодочинності шкідника відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

   Починаючи з фази цвітіння і на початку утворення бобів в посівах гороху можливим стає прояв симптомів ураження рослин пероноспорозом, іржею, аскохітозом та борошнистою росою. Для обмеження шкідливості даних хвороб посіви гороху рекомендовано обприскувати препаратами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», наприклад полікарбаццин, 80%-й з.п. (2 кг/га), фундазол, 50%-й з.п. (0,6 кг/га) чи ін.

   Кукурудза. При сівбі в кінці квітня – на початку травня  появу сходів затримували понижені температури в цей період. В даний час  фаза розвитку рослин – 10-13 листків, в  зв’язку з особливостями погодних умов в післяпосівний період- в травні – червні(низька вологість верхнього шару ґрунту) спостерігається відставання в рості рослин на 10-15 діб проти попереднього року.

   На даному етапі розвитку рослин широкого поширення хвороб листків кукурудзи не відмічено, розвитку та активності шкідників також.

Овочівництво

  Низькі денні і нічні температури третьої декади квітня та першої – другої декади травня в значній мірі стримували отримання сходів більшості овочевих рослин та ріст їх після з’явлення сходів. Повільніше звичайного розвивались  і бур’яни, нестача вологи в верхньому шарі ґрунту затримувала проростання їх насіння. Незначні опади кінця другої декади травня першої половини червня  сприяли поліпшенню стану сходів більшості овочевих рослин ( цибуля з насіння – фаза 6-7листків, морква, буряк столовий -10-12 справжніх листків). В той же час підвищення денних температур сприяє прискорення росту бур’янів в посівах та значного збільшення їх кількості.

 В даних умовах першочергового значення набуває утримання посівів в чистому від бур’янів стані та своєчасного неглибокого рихлення (шаровки) ґрунту в міжряддях з метою як знищення бур’янів, так і створення мульчуючого шару ґрунту для попередження значного непродуктивного випаровування вологи з більш глибоких шарів (так званий «сухий полив»). При  вирощуванні овочевих на зрошуваних землях доцільне проведення поливів в вечірні та нічні години з послідуючим рихленням міжрядь.

 Не зменшується актуальність постійного контролю посівів овочевих по заселенню їх шкідниками (тля,квіткоїди, блішки), адже це найбільш вразливий період в розвитку овочевих рослин. При необхідності використовують дозволені препарати. Слід памятати, що інсектициди групи синтетичних піретроїдів (фастак, децис, карате) при температурі вище  25 ˚С малоефективні. Обробіток овочевих засобами захисту від шкідників слід проводити в ранні або (частіше) в надвечірні і вечерні години, коли і інтенсивність вітру зменшується і температура знижується, тобто збільшується ефективність використовуваних препаратів. В зв’язку з бездощовим періодом і значною повітряною і ґрунтовою посухою відмічено поширення заселення рослин тлею та іншими шкідниками. Значний восковий наліт на листках цибулі, капусти вимагає проведення обробітків рослин дозволеними інсектицидами  з обов’язковим додаванням до робочого розчину поверхнево – активної речовини (прилипача) – зазвичай від виду витрата його з розрахунку 50-150 мл на 100 л робочого розчину.

 

Заступник директора

ІСГ Північного Сходу НААН 

з наукової    роботи                                                                       М.Г. Собко