ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 13.07.2017 року

Новини

ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 13.07.2017 року

 Метеорологія

   На кінець першої декади липня місяця спостерігалася ясна та тепла погода. Опадів за цей час не було. Середньодобова температура повітря становила 18,40С В денні години стовпчик термометра досягав позначки 25,00С (10.07). Мінімальна температура спостерігалася 5,00С в повітрі (10.07) та мінус 2,00С (08.07) на поверхні грунту . Вітер переважав північно – західний 5-6 м/с. Відносна вологість знижувалась до 53%. Середня температура ґрунту становила на глибині 5 і 40 см 20,30С і 17,80С. На початок другої декади спостерігається тепла та дощова погода. Середньодобова температура повітря становила 23,10С. Опадів випало 25,0 мм. До кінця декади очікується незначна хмарність з проясненнями, опади.

Рослинництво

   Озима пшениця. На більшості площ посівів озимої пшениці рослини знаходяться в фазі воскової стиглості, а сорти ранньостиглої групи, зокрема Світанок Миронівський – повної стиглості. Вологість зерна на посівах котрі захищені були  від ряду хвороб, складає 45 – 46 %. В дану фазу розвитку (стиглості зерна) щодобові втрати вологи можуть складати 1,5 – 2,0 %.

   На схилових землях південної експозиції де, як правило, родючість ґрунту менша пшениця достигає швидше. Станом на 13 липня вологість зерна на таких ділянках складає 18-20 %.

   Озимий ячмінь в південних регіонах області на переважній більшості площ готовий до збирання. Вологість зерна складає 14 і менше відсотків.

За прогнозами науковців Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України масове збирання озимої пшениці розпочнеться 18 – 20 липня, а озимого ячменю на тиждень раніше.

    Соя. Сорти сої середньо ранньостиглої групи знаходяться у фазі цвітіння, скоростиглої та ранньостиглої – у фазі утворення бобів.

В умовах цього року в даний період слід звернути особливу увагу на заселення посівів сої павутинним кліщем, соєвою та акацієвою вогнівками, чортополохівкою. Крім того, відмічене заселення попелицею (ЕПШ не більше 2 колоній на м2) і тому при перевищенні ЕПШ слід застосувати інсектициди регламентовані Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні. Підвищення денної температури до 30-320С, а зниження нічної до 16-180С може привести до розвитку хвороб на сої. В посівах окремих сортів сої спостерігається ураження борошнистою росою, переноспорозом, антракнозом, іржою та бактеріозним в’яненням бобів. Тому доцільно провести фунгіцидний захист посівів від вище зазначених хвороб такими препаратами як Амістар Екстра, Абакус, Колосаль та ін., що дозволені “Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні”. Залежно від стану рослин (за результатами листової діагностики, або в період наливу бобів) слід провести позакореневе підживлення макро- і мікродобривами.

   Горох. На сьогодні на посівах відмічена фаза достигання. Для рівномірності достигання та прискорення періоду збирання в дану фазу слід застосовувати на посівах десиканти  регламентовані Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні при вологості насіння не більше 30%

    Кукурудза. При сівбі в кінці квітня – на початку травня  появу сходів затримували понижені температури в цей період. В даний час  фаза розвитку рослин – 14-16 листків, в  зв’язку з особливостями погодних умов в післяпосівний період- в травні – червні(низька вологість верхнього шару ґрунту) спостерігається відставання в рості рослин на 12-17 діб проти попереднього року.

На даному етапі розвитку рослин широкого поширення хвороб листків кукурудзи не відмічено, розвитку та активності шкідників також.

   Гречка. Рослини знаходяться в задовільному стані в фенологічній фазі цвітіння – плодоутворення. Роль бджолозапилення у формуванні врожаю гречки безперечна. Тому всі господарства, які одержують високі й сталі урожаї цієї культури, надають виключного значення збільшенню необхідної кількості бджолосімей для запилення. Найсприятливіша для гречки відносна вологість повітря 70-80 %. В зв’язку з складними погодними умовами, які склалися в період вегетації рослин гречки (часті дощі) сприяли місцями виляганню рослин гречки. Тривалі опади в період цвітіння гречки і хмарні дні призводять до посиленого росту вегетативної маси і різкого зниження виділення нектару. Іноді сильні опади вимивають нектар із квіток гречки. Для виділення нектару найкраща тиха, тепла, сонячна погода з достатньою вологістю повітря і періодичними, особливо у нічний час, дощами.

        Післяукісні та післяжнивні посіви гречки є важливим резервом дальшого збільшення валового виробництва зерна та підвищення ефективності вирощування гречки. В умовах усіх ґрунтово-кліматичних умов зон України після збирання культур (пшениці, жита, ріпака, гороху, гірчиці), ще залишається значна кількість не використаних активних для розвитку гречки температур. Сума активних не використаних температур за цей період  в районах Лісостепу України становить 1100-1200˚, що цілком достатньо для достигання врожаю районованих середньостиглих сортів гречки. Кращим способом післяжнивних і післяукісних посівів є звичайний суцільний рядковий. Гречка в цих посівах менш розростається, а росте в зв’язку з високими температурами більш інтенсивно, ніж в умовах весняних посівів. У зв’язку з цим вона швидко покриває грунт і перешкоджає появі сходів бур’янів.

    Просо. Посіви проса знаходяться у задовільному стані у фазі цвітіння – формування зернівок.

Слід зазначити про необхідність спостерігати за появою шкідників (трипси, стеблові метелики). В початковий період масової появи зазначених шкідників, необхідно обробити поля проса інсектицидами.

Значної шкоди цій культурі наносять личинки просяного комарика. Сильніше пошкоджуються рослини пізнього строку сівби. Личинки заляльковуються всередині зернин проса, і тому вони залишаються плюсклими та недорозвиненими. У літній період вегетації для хімічного захисту проса від шкідників (просяного комарика та попелиці) використовують БІ-58 новий, 40%  (0,7-1,0 л/га ).

Стан посівів проса на даний період задовільний.

Овочівництво

   Низькі денні і нічні температури третьої декади квітня та першої – другої декади травня в значній мірі стримували отримання сходів більшості овочевих рослин та ріст їх після з’явлення сходів. Повільніше звичайного розвивались  і бур’яни, нестача вологи в верхньому шарі ґрунту затримувала проростання їх насіння. Незначні опади кінця травня та протягом  червня  сприяли поліпшенню стану посівів більшості овочевих рослин ( цибуля з насіння – фаза повного формування цибулин, морква, буряк столовий –наростання маси коренеплодів). В той же час підвищення денних температур сприяє прискорення росту бур’янів в посівах та значного збільшення їх кількості.

   В даних умовах першочергового значення набуває утримання посівів в чистому від бур’янів стані та своєчасного неглибокого рихлення (шаровки) ґрунту в міжряддях з метою як знищення бур’янів, так і створення мульчуючого шару ґрунту для попередження значного непродуктивного випаровування вологи з більш глибоких шарів (так званий «сухий полив»). При  вирощуванні овочевих на зрошуваних землях доцільне проведення поливів в вечірні та нічні години з послідуючим рихленням міжрядь.

   Не зменшується актуальність постійного контролю посівів овочевих по заселенню їх шкідниками (попелиця, квіткоїди, блішки), адже це один з найбільш вразливих періодів в розвитку овочевих рослин. При необхідності використовують дозволені препарати. Слід пам’ятати, що інсектициди групи синтетичних піретроїдів (фастак, децис, карате) при температурі вище  25 ˚С малоефективні. Обробіток овочевих засобами захисту від шкідників слід проводити в ранні або (частіше) в надвечірні і вечерні години, коли і інтенсивність вітру зменшується і температура знижується, тобто збільшується ефективність використовуваних препаратів. В зв’язку з бездощовим періодом і значною повітряною і ґрунтовою посухою відмічено поширення заселення рослин попелицею та іншими шкідниками. Значне заселення попелицею рослин огірка та інших баштаних набагато перевищує сезони попередніх років. Ситуація поглиблюється тим, що рослини огірка знахоться в фазі плодоношення, в той же час більшість інсектицидів потребують очікування 20 діб – тобто використання їх на таких посівах не допустиме. Можливе використання ряду препаратів (настойки, відвари, з прилипачем) або ж Актофіт – період очікування яких не значний.Значний восковий наліт на листках цибулі, капусти вимагає проведення обробітків рослин дозволеними інсектицидами  з обов’язковим додаванням до робочого розчину поверхнево – активної речовини (прилипача) – зазвичай від виду витрата його з розрахунку 50-150 мл на 100л робочого розчину.

   При належному догляді за посівами овочевих можливе отримання високого врожаю незалежно від несприятливих погодних умов поточного сезону.

 

Заступник директора

ІСГ Північного Сходу НААН 

з наукової    роботи                                                                       М.Г. Собко