ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 21.12.2017 року

Новини

 ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 21.12.2017 року

 

Метеорологія

 На кінець другої декади грудня місяця спостерігалася хмарна, дощова погода. Температурний режим був вище норми. Середньодобова температура повітря становила 3,10С. Опадів випало 57,8 мм. Максимальна температура повітря становила 10,00С. Мінімальна спостерігалась в повітрі мінус 1,00С, а на поверхні ґрунту мінус 20С. Вітер переважав південно- західний 5-6м/с. Відносна вологість знижувалась до 89%. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 3,00С і 3,50С. На початок третьої декади грудня прогнозується незначне пониження температури, можливі опади у вигляді снігу.

Рослинництво

Озимі зернові. Метеорологічне припинення вегетації рослин, або перехід середньодобової температури повітря через +5 0С в бік зниження відбулось 7 листопада. В впродовж листопада та грудня (16 днів) зафіксовано «хвилеподібне» підвищення температур,однак відновлення вегетації не відбулось.

Так, лише у грудні таких днів було  14, сума плюсових температур склала 54,3оС, а сума активних температур вище +5 0С – 14,40С (2 дні).

За таких умов слід особливо звертати увагу на перерослі посіви, де рослина утворила по 5 і більше  пагонів замість оптимальних 3-4-х, а вага вегетативної маси становить 300-500 г за норми 120-140 г. Такі  посіви сильно уражуються хворобами (борошнистою росою, бурою іржею, септоріозом, кореневою гниллю). Нижнє листя таких перерослих рослин передчасно жовтіє, частина їх відмирає, а зимостійкість при цьому знижується. На цих посівах через сильне враження хворобами недобір урожаю зерна може скласти 10-15%, а на окремих полях – до 30%. Похолодання яке настало вже з 5 грудня припинить розвиток хвороб на рослинах, проте навесні їх шкодочинність поновиться, і для боротьби з ними слід буде обов’язково обробити посіви фунгіцидами.

У другій декаді листопада та в грудні місяці за рахунок опадів у вигляді дощу та снігу (113,3 мм) запаси вологи в орному шарі грунту значно поповнилися.

За даними Інституту сільського господарства Північного Сходу станом на 21.12.2017 р. фізіологічний стан рослин озимої пшениці, висіяної до 20 вересня добрий та задовільний, але деякі рослини сівби 1 вересня дещо перерослі, що потребує більш уважного спостереження за ними. Отже, на посівах строків сівби (1 вересня) рослини знаходяться у фазі кущення, коефіціент кущення  від 2,3 до 4,6,  висота таких рослин становить 13,8-17,6 см. У рослин висіяних 10 вересня також відмічено – кущення, коефіціент становить 2,2-3,0,  висота рослин від 13,3 до 17,1 см. За сівби 20 вересня основна маса рослин має три листки, висота таких рослин до 10 см. За сівби 1 жовтня рослини мають по  2-3 листки, висота яких в середньому 8,0 см. При сівбі 10 жовтня, рослини сформували 1-2 листки. Такі посіви за станом розвитку характеризується як слабкі. Подальший стан рослин, особливо слабких та зріджених, у вирішальній мірі буде залежати від погодних умов, у першу чергу від кількості опадів та температурного режиму. За більш пізніх строків сівби, а саме після 20 жовтня повноцінних сходів не отримано.

Насінництво

Інститут сільського господарства Північного Сходу НААН з мережею пропонує високоякісне насіння ярого ячменю та вівса слідуючих сортів:

ЯРИЙ ЯЧМІНЬ СВЯТОГОР

Оригінатор: Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення НААН.

Тип розвитку – ярий. Різновидність нутанс. Рослини з напівпрямостоячим габітусом. Прапорцевий листок не опушений, проміжний,темно-зелений. Колос дворядний, довгий, солом’яно-жовтий, веретеноподібної форми, напівпрямий. Ості довгі, зазубрені, майже паралельні, тонкі, еластичні, солом’яно-жовті. Кінчики остей мають антоціанове забарвлення. Колоскова луска коротка, вузька. Квіткова луска тонко зморшкувата, без опушення, гладенька, основна щетинка зерна довго волосяна. Зерно світло-жовте, тонко плівчасте, подовжено-овальної форми.

Сорт середньостиглий. Маса 1000 насінин 45-47 г. Посухостійкий, стійкий до вилягання, що забезпечується коротким (68-74 см.) стеблом. Високостійкий до борошнистої роси, карликової іржі, гельмінтоспоріозу, стійкий до сажкових захворювань. Добрі результати дає при внесення повного мінерального живлення.

Середня урожайність за роки державного випробування по зоні Степу становила 48,0-56,4 ц/га, що на 15,1-23,1% більше національних стандартів. Вміст білка становить: 11,8-12,4%. Вирівняність зерна: 97%.

Напрям використання пивоварний.

Агротехніка звичайна для зони вирощування. Строки сівби ранні – перші дні початку польових робіт, норма висіву 4,50-5,0 млн/га схожих насінин.

ЯРИЙ ЯЧМІНЬ ГЕЛІОС

Високоінтенсивний сорт шестирядного ячменю. Занесений доРеєстру сортiв рослин України з 2006 року для Лісостепу й Полісся.Вивчається в Росії. Універсального призначення.

Оригiнатор: ЗАТ Селена.

         За даними Державного сортовипробування 2003-2005 рр. середні врожаї в зонах Лісостепу й Полісся становили 50,8-55,1 ц/га .  Знижена фотоперiодична чутливiсть, що дозволяє сорту забезпечувати високий врожай за різних строків настання весни й у рiзних широтних зонах. Висока посухостiйкiсть, яка зумовлена генетично контрольованим показником СОД-s 2 посухо-, соле- та кислотостiйкостi.  Групова стiйкiсть до летючої і кам’яної сажок, борошнистої роси, смужкового гельмiнтоспорiозу, карликової іржі. Стiйкий до вилягання, середньостиглий, дозріває на 3-5 днів пізніше Вакули, краще кущиться, має більш довгий колос, тому в умовах достатнього вологозабезпечення дає вищі врожаї з прибавками до 10 ц/га. Висока енергія проростання, тонкоплівчастість, невисокий вміст білка дозволяють використовувати сорт у пивоварній промисловості. Рiзновиднiсть ricotense.

Агротехнiка: сорт для інтенсивних технологій вирощування.

ЯРИЙ ЯЧМІНЬ ДОКАЗ

 Оригінатор – Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва НААН

Рік занесення до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні – 2010.

Рекомендовані зони вирощування: Полісся, Лісостеп і Степ. Зерновий

 Різновидність – нутанс (nutans). Низькорослий, висота рослин 66 – 82 см.. Маса 1000 зерен 49 – 52 г, натура 702 г/л.

 Група стиглості – середньостиглий, тривалість вегетації 82 – 93 доби. Стійкий до вилягання (8,7 – 8,9 балів), посухи (8,4 – 8,9 балів). Сорт є джерелом групової стійкості до ураження збудниками летючої і кам’яної сажки (8 – 9 балів) та борошнистої роси (7 балів).

 Сорт інтенсивного типу.

 Агротехніка звичайна для зони вирощування.

ЯРИЙ ЯЧМІНЬ МОДЕРН

Оригінатор – Інститут рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН. Сорт внесений у Реєстр сортів рослин України в 2012 році для вирощування в Степу.

Напрям використання – зерновий. Різновидність – субінерме (остюки відсутні, стерильний колос редукований). Екотип – лісостеповий. Колос дворядний, середньої довжини (8,8 см), нещільний. Рослини середньої висоти, довжина соломини 80-90 см. Зерно видовжене, жовте, плівчасте, маса 1000 зерен 46,5 г. Сорт – середньостиглий вегетаційний період 87-97 діб. Стійкість до вилягання 7,8 балів, посухи – 9,0 балів. В конкурсному випробуванні інституту в 2006-2008 рр. урожайність сорту Модерн була більшою від стандарту Галактик на 0,62 т/га при рівні 5,88 т/га.

 ОВЕС ПАРЛАМЕНТСЬКИЙ

Сорт створено на Носівській СДС. шляхом гібридизації сортів (Чернігівський 27 х 13447 США) х Ранньостиглий з наступним індивідуальним добором.

Різновидність – мутіка. Зернівка біла, проміжного типу, добре виповнена. Маса 1000 насінин 36 – 40 г, плівчастість 24 – 26 %. Вміст білка в зерні 12,4 – і 2,8 %. Стебло висотою 100 – 112 см. Соломина середньої товщини, міцна, стійка проти вилягання.

Сорт середньостиглий, вегетаційний період 90 – 100 днів. Стійкий до осипання, посухи та основних хвороб. Шведською мухою пошкоджується слабо. Потенційна врожайність сорту 7,0 т/га. У 2008 році на Прилуцькій сортодільниці Чернігівської області врожайність сорту становила 6,9 т/га.

 

Заступник директора

ІСГ Північного Сходу НААН  з наукової                                                           М.Г. Собко

роботи