ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 13.08.2020 року

Новини

Метеорологія

   На кінець першої декади спостерігалося невелике зниження температури. Середньодобова температура повітря становила 23,8 0С. Опадів не було. Максимальна температура повітря складала  31,0 0С (07.08), на поверхні ґрунту 50,00С; мінімальна у повітрі була 14,0 0С (06.08), а на поверхні ґрунту 10 0С. Вітер переважав північно-східний 2-3 м/с. Відносна вологість знижувалась до 85 %. Середня температура ґрунту 5 і 40 см становила 25,6 0С і 19,2 0С. На початок другої декади прогнозується зниження температури, можлива невелика хмарність з проясненнями, місцями можливі невеликі опади. В цілому погода суха, вітри триватимуть змінних напрямків.

Рослинництво

     Озимі зернові. За даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА збирання озимих зернових колосових культур закінчено. Валовий збір пшениці склав 948,18 т, при  врожайності – 53,6 ц/га.

   На черзі підготовка ґрунту під посів озимини майбутнього року. Враховуючи той фактор, що більша частина території області розміщена в зоні нестійкого зволоження, при цьому ймовірність випадання оптимальної кількості опадів до періоду масової сівби озимих рослин досить низька, необхідно звернути особливу увагу на збереження і накопичення продуктивної вологи на полях у допосівний період при основному обробітку ґрунту. Тому всі операції необхідно направляти на збереження вологи, поліпшення режиму живлення, боротьбу з бур’янами, запобігання ураження рослин хворобами і шкідниками, якісне загортання пожнивних решток і добрив, створення достатньо ущільненого та дрібно грудочкуватого посівного шару  Обов’язковим в агрегатах повинен бути коток – кільчасто-шпоровий чи кільчасто-зубовий, які подрібнюють крупні грудки, зменшуючи загальну поверхню випаровування вологи з ґрунту.

  Залежно від попередника та вологості ґрунту застосовують відвальний або безвідвальний спосіб його обробітку. Перспективним є мінімальний обробіток ґрунту. Слід вже зараз визначитися та придбати сорти озимих для посіву під урожай 2021 року. При виборі сортів необхідно враховувати ґрунтово-кліматичні умови зони вирощування.

    Враховуючи те, що протруєння є одним із ефективних заходів обмеженя і розповсюдження шкодочинності хвороб, тому слід подбати про їх придбання. Підбір препаратів необхідно проводити з урахуванням не тільки їх ціни, а і ефективності проти комплексу патогенів (табл.1). Для ефективності та запобігання резистентності необхідно проводити зміну протруювачів у господарстві через 2-3 роки.

   Ярі зернові. За даними Департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА станом на 13 серпня в області знамолочено ячменю 185,1 тис. т, врожайність зерна 47,1 ц/га. Валовий збір вівса в області становить 39,9 тис. т, урожайність зерна 28,5 ц/га. Жита зібрано 20,9 тис. т з урожайністю 31,2 ц/га.

   Лущення стерні є дієвим заходом боротьби з інтенсивним ростом бур’янів на площах де вже зібрано врожай, а переростання бур’янів негативно впливає на якість основного обробітку ґрунту.

Таблиця 1

Спектр дії препаратів для протруювання насіння озимої пшениці

(дані Інституту захисту рослин НААН)

Препарат Норма витрати препарату, л,кг/т Сажки Кореневі гнилі Пліснявіння насіння
тверда летюча фузаріозна гельмінтоспоріозна
Байтан універсал, з.п. 2,0 + + + + +
Вінцит SC 050, к.с. 1,5-2,0 + + + +
Вітавакс 200ФФ, в.с.к. 2,5-3,0 + + + + +
Віта-класик, в.с.к 2,5-3,0 + + + + +
Дивіденд Стар, 036 FS т.к.с. 1,0 + + + + +
Дерозал, к.с. 1,5 + + + +
Колфуго Супер, в.с. 3,0 + + + +
Колфуго Дуплет, к.с. 2,0 + + + +
Кольчуга, т.к.с 0,4-0,5 + + + +
Лоспел, в.м.е. 1,2 + + + +
Раксіл т.к.с 0,4-0,5 + + + +
Росток, к.с. 1,0 + + + +
Сумі-8 ФЛО, к.с. 1,3-1,7 + + + +
ТЕРРасил, т.к.с. 0,4-0,5 + + + +
Фундазол, з.п. 2,0-3,0 + + +

+ – препарат має захисний ефект.

     Кукурудза. Рослини кукурудзи на більшості площ знаходяться у фазі молочної – початку воскової стиглості зерна». Період характеризується значним пошкодженням рослин шкідниками. Дієвим способом боротьби в цій фазі є застосування трихограми. При формуванні системи захисту кукурудзи від шкодочинних об’єктів потрібно враховувати, що захист від шкідників в період вегетації часто сприяє і зниженню розвитку хвороб.

     Соя. У сої ранніх строків сівби ранніх і надранніх сортів та на  пізніше засіяних площах середньостиглими сортами, наразі закінчилося цвітіння і на верхніх ярусах відбувається формування бобів – налив зерна, а на нижніх та середніх ярусах – завершення наливу зерна. Погодні умови  – початку серпня місяця склалися надзвичайно сприятливо для активного розмноження та підвищеної шкодочинності шкідників сої. Саме ця фаза є однією найуразливіших для сої щодо шкідників. Рекомендуємо проводити обстеження і при перевищенні ЕПШ шкідників (павутинний кліщ – 10% заселених рослин, тютюновий трипс – 10-15 екз. на рослину, листогризучі совки – 1-3 гусениці на кв.м) за потреби захистити посіви рекомендованими пестицидами, неухильно дотримуючись регламенту застосування препаратів.

    Гречка. Гречку найбільш доцільно збирати у фазі побуріння 75-80% зерна що є на рослинах. Необхідно зазначити, що зерно, яке при скошуванні гречки ще зелене і знаходиться у фазі молочно-воскової стиглості у валках набуває вигляду стиглого зерна. Тільки частина зерна найбільш зеленого не виповнюється і утворює так званий «рудяк» У фазі воскової та повної стиглості поживні речовини переходять у запасні і від їхньої кількості залежить маса 1000 зерен.

    Просо. До роздільного способу збирання проса приступають коли у волоті можна нарахувати 75-80% стиглих зерен. Недостиглі зерна при цьому під час підсушування валків виповнюються за рахунок пересування пластичних речовин із стебел. До збирання прямим комбайнуванням проса приступають при достиганні зерен не менше як 90%. Практикою встановлено, що просо потрібно збирати не раніше як за 5-6 днів до настання повної стиглості.

 

         Заступник директора з наукової

         роботи ІСГ Північного Сходу    НААН                                                     М.Г. Собко