Науково-практична нарада

Новини

13 грудня 2018 року на базі Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН за підтримки Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації відбулася науково-практична нарада.

Директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації Олександр Маслак при відкритті заходу зупинився на сучасному стані розвитку зерновиробництва в області, проаналізував підсумки збирання урожаю 2018 року, економічні показники виробництва зернових культур, тенденції збільшення валового виробництва завдяки впровадженню новітніх сучасних технологій.

Про стан посівів озимої пшениці, заходи щодо догляду за ними навесні в 2019 році та методи оцінки перезимівлі озимих колосових розповів заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України Микола Собко, а також ознайомив присутніх з методами визначення їх життєздатності в зимовий період. Крім того наголосив, що у зв’язку з тим, що на звітну дату 47% озимих зернових колосових знаходяться у задовільному стані, необхідно в зимовий період постійно проводити моніторинг вмісту цукрів цих рослин, а також запропонував з даного питання звертатися за послугами до Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.

Представники Сумського обласного центру з гідрометеорології проінформували про погодні умови та хід перезимівлі озимих культур у 2018-2019 роках. Згідно з довгостроковим прогнозом Українського гідрометцентру середня місячна температура в грудні 2018 та січні, лютому і березні 2019 року очікується  на 1-1.50С вищою за норму. На фоні підвищеної проти норми температури повітря слід очікувати різких змін погодних умов, короткокочасних, але достатньо сильних  похолодань і більш тривалих відлиг, опадів як у вигляді снігу, так і дощу та нестійкого снігового покриву.

По завершенню розгляду основної тематики заходу, директор Східно-Регіонального Департаменту зі страхування ПрАТ Української пожежно-страхової компанії Любов Сидоренко запропонувала страхувати посіви сільськогосподарських культур, а також послуги із захисту прав власників/розпорядників земель та збіжжя у разі рейдерського захоплення підприємств.

Під час дискусії учасники заходу отримали багато цікавої, корисної інформації та обговорили проблемні питання господарської діяльності.

DSC08752 DSC08750 DSC08766 DSC08762 DSC08770