День поля «Контрольний обмолот зернових колосових культур урожаю 2021 року».

Новини

   20 липня 2021 року на базі  Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН відбувся День поля  «Контрольний обмолот зернових колосових культур урожаю 2021 року».

  У заході взяли участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький, віце-президент Національної академії аграрних наук України Микола Роїк, заступник голови Сумської обласної державної адміністрації Тарас Савченко, заступник голови Сумської обласної ради Валерій Ісмаілов, директор Департаменту агропромислового розвитку Сумської обласної державної адміністрації Олександр Маслак, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області Віталій Моїсеєнко, заступник начальника Сумського обласного центру з гідрометеорології Роман Носачов,  голова Асоціації «Спілка аграрних підприємств Сумської області» Олексій Картавий, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Сумської області Іван Дейнека, директор Сумського відділення Українського Державного Фонду підтримки фермерів Олексій Пасько, представники наукових та освітніх установ області, керівники і спеціалісти агроформувань усіх форм власності та представники комерційних компаній з постачання матеріально-технічних ресурсів.

  Як зазначив Тарас Висоцький, Сумщина є одним із лідерів розвитку сільського господарства. Це стало можливим завдяки застосуванню новітніх технологій, впровадженню досягнень науки та прийняттю аграріями ефективних рішень.

  З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова Сумської обласної державної адміністрації Дмитро Живицький, акцентувавши увагу на тому, що цей тематичний захід дає можливість аграріям Сумської області зорієнтуватись на впровадженні найсучасніших технологій в аграрному секторі та підвищенні рентабельності виробництва.

  Віце-президент Національної академії аграрних наук Микола Роїк розповів, що українська наука створила кращі сорти пшениці в світі і наразі на демонстраційно-технологічному полігоні Інституту представлені кращі сорти та гібриди сільськогосподарських культур провідних селекційних установ України. Він висловив впевненість, що проведення такого практичного семінару – День поля дає можливість яскраво і ефективно презентувати свої наукові здобутки в аграрній галузі.

  «На сьогодні урожайність сільськогосподарських культур нижча порівняно з минулим роком на 5-7%, проте це суттєво не вплине на загальне виробництво зерна, – запевнив директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Маслак. – Близько п’ятої частини вирощеного зерна залишається в області для забезпечення потреб регіону, решта реалізується за межі Сумщини або експортується за кордон».

  Директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН Віктор Кабанець проінформував про особливості проведення комплексу збиральних робіт ранніх зернових колосових культур урожаю 2021 року.

  Надалі учасники семінару прийняли участь в наочній демонстрації контрольного обмолоту дослідних ділянок для визначення кількісних та якісних показників озимих зернових колосових  культур. Науковий супровід і коментарі за отриманими результатами провів заступник директора з наукової роботи Микола Собко.

 Для аграріїв програмою заходу передбачений огляд демонстраційно-технологічних полігонів з агроекологічного випробування сортів та гібридів пізніх сільськогосподарських культур провідних селекційних установ України та комерційних структур.

 Присутнім були вручені інформаційні матеріали, рекомендації, буклети, пропозиції на придбання насіннєвого матеріалу озимих культур.

DSC06484

DSC06556

DSC06495

DSC06625

DSC06631

DSC06651

DSC06343

DSC06311