ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 08.07.2021 року

Новини

Метеорологія

    Липень розпочався сонячною та теплою погодою. Середньодобова температура за ці дні становила 23,80 С в повітрі та 28,00 С на поверхні грунту. Спостерігалося значне підвищення температури повітря до 30,00 С(2.07), а на поверхні  грунту до 56,0 0 С (2.07). Зниження температури було незначним. В нічні години мінімальна температура доходила до позначки 16,00 С(1.07), як у повітрі так і на поверхні грунту. Опадів випало 7,0 мм. Відносна вологість повітря знижувалась до 74%. Вітер переважав північно-східний 4-6 м/с. Середня температура грунту на глибині 5і 40 см становила відповідно 24,20 С і 21,80 С. До кінця декади прогнозується незначна хмарність з проясненнями та сонячна, тепла погода.

Рослинництво

Зернові колосові. На більшості площ області озимі зернові культури проходять фазу розвитку рання воскова стиглість-рання повна стиглість (ВВСН 83-89) (рис. 1).

00000

Рис. 1. Озима пшениця різних груп стиглості станом на 08.07.2021 р.

    На насінницьких посівах слід закінчити  сортові та видові прополки. Доцільно приділити значну увагу збиральній техніці. Підготувати зерноочисні машини та складські приміщення для доробки та зберігання зерна. Ярі зернові культури проходять період розвитку закінчення молочної стиглості (ВВСН 77-79).

    В умовах, що передували спостерігається часткове вилягання посівів. Це негативно позначається на процесі наливу зерна і кінцевому результаті-його урожайності. Такі явища слід врахувати при розробці стратегії і тактики жнив, оскільки збирання полеглих хлібів буде пов’язано з додатковими затратами як робочого часу, так і паливно-мастильних матеріалів.

    Станом на 08.07.2021 року рослини соняшнику на переважній більшості посівних площ перебувають у фазі зірочки, продовжується утворення кошика. Для максимальної реалізації генетичного потенціалу рослин рекомендується профілактичне внесення фунгіцидних препаратів  поряд з хелатними комплексними мікродобривами із підвищеним умістом бору, за необхідності із додаванням інсектицидів.

   Рослини конопель посівних у більшості розпочали масове цвітіння. На насіннєвих посівах  проводяться внутрішньовидові прочистки. Рекомендується проводити моніторинг лускокрилих шкідників, за необхідності можливе внесення інсектициду Кораген у н.в. – 200 мл/га із додаванням хелатних комплексних мікродобрив із підвищеним умістом бору за допомогою самохідних висококліренсних обприскувачів.

   У господарствах області продовжується масове цвітіння рослин гречки. Посіви перебувають у доброму стані, хоча підвищення температурного режиму в останні дні спричинює втрату тургору, а нектаровиділення і, відповідно, комахи-запилювачі помітні у посіві лише у вранішні години.

   Соя. На більшості площ на кінець першої декади липня рослини сої знаходяться у фазі цвітіння – початку утворення бобів.

   В цей час поля слід регулярно та систематично оглядати на наявність шкідників. За необхідності потрібно вжити відповідні заходи по обмеженню їх шкодочинності (на ринку у достатньому асортименті є ефективні акарициди, які зареєстровані на цій культурі).

   Через інтенсивні опади й температури, які піднімалися до 30-32°C, на культурі почали розвиватися хвороби (пероноспороз, аскохітоз, септоріоз, церкоспороз, бактеріози). При виявлені перших їх ознак на посівах рекомендується проводити обробку рослин розчинами дозволених фунгіцидів.

   Кукурудза. В першій декаді липня рослини кукурудзи гібридів різних груп стиглості, вибір яких кожне господарство визначало стосовно конкретних ґрунтово-кліматичних та господарських умов знаходяться у фазі 8-10 листків. Якщо через погодні умови, поломку техніки чи певних інших причин аграрій не встиг своєчасно внести страховий гербіцид, то виправити цю ситуацію дозволять препарати з діючою речовиною нікосульфурон. Проте, вони можуть застосовуватись до 10-го листка включно.

   До 10 листка культури, щоб убезпечити посіви від фузаріозу та деяких інших інфекцій, є необхідність застосування системних фунгіцидів. Актуальним є проведення моніторингу полів задля вчасного виявлення ураження рослин сажкою та пошкодження шкідниками.

   Листкове (позакореневе) підживлення найкраще проводити у період 6-8 листків – до викидання волоті. При цьому, досить ефективним є додавання карбаміду (5-6 кг на 100 л води) та мікродобрив на хелатній основі.

 

                       Заступник директора

                       з наукової роботи

                      ІСГ Північного Сходу НААН                                                               М.Г. Собко