ІНФОРМАЦІЯ моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 06.07.2017 року

Новини

ІНФОРМАЦІЯ

моніторингу стану та розвитку сільськогосподарських рослин в Сумському регіоні станом на 06.07.2017 року

 Метеорологія

   На кінець третьої декади червня місяця середньодобова температура повітря становила 26,0 0С. Опадів за ці дні не було. На початок першої декади липня спостерігалося гроза, град, дощ. Середньодобова температура повітря становила 19,6 0С .Опадів випало 13,8 мм. Максимальна температура повітря піднімалась до 30,0 0С(01.07). Мінімальна знижувалась до 10,0 0С (05.07) в повітрі  та до 4 0С на поверхні ґрунту (05.07). Вітер переважав західний 5 – 6 м/с. Відносна вологість знижувалась до 47%. Середня температура ґрунту на глибині 5 і 40 см становила 21,40С і 19,8 0С. До кінця декади спостерігатиметься помірне тепло, невелика хмарність з проясненнями, можливі невеликі опади.

Рослинництво

   Озима пшениця. На більшості площ посівів озимої пшениці рослини знаходяться в фазі молочно – воскової стиглості, а сорти ранньостиглої групи, зокрема Світанок Миронівський – початку воскової. Вологість зерна на посівах котрі захищені були  від ряду хвороб, складає 45 – 46 %. В дану фазу розвитку (стиглості зерна) щодобові втрати вологи можуть складати 1,5 – 2,0 %.

  На схилових землях південної експозиції де, як правило, родючість ґрунту менша пшениця достигає швидше. Станом на 06 липня вологість зерна на таких ділянках складає 30-32 %.

   Озимий ячмінь в південних регіонах області на переважній більшості площ готовий до збирання. Вологість зерна складає 16 і менше відсотків.

 За прогнозами науковців Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України масове збирання озимої пшениці розпочнеться 18 – 20 липня, а озимого ячменю на тиждень раніше.

  Соя. В посівах сої відмічена фаза бутонізації – цвітіння. При проведенні моніторінгу виявлено ознаки пошкодження листя (проїдені наскрізь трійчасті листки чи грубо об’їдена поверхнева частина листя) гусеницями з родин совок, а саме совки-гами (Autographa gamma L.). Метелик рудувато-коричневий з сіруватим відтінком, у розмаху крил 40-48 мм. Гусениця довжиною до 32 мм, 12-нога (черевних ніг — три пари), забарвлення тіла мінливе — найчастіше зелене або зеленувато-жовте, вздовж спини — широка сіро-зелена смуга з вузькими жовтуватими бічними смужками, а по боках тіла — поздовжня блідо-жовта смуга. В Україні є повсюдно, розвивається в 2-3 поколіннях. Економічний поріг шкодочинності 2-3 екземпляра на рослину. Рекомендовано використання наступних інсектицидів: БІ-58 новий, 40%-й к. е. (1 л/га); Золон, 35%-й к. е. (2,5 л/га); Арріво, 25%-й к. е. (0,32 л/га)

  З метою запобігання поширення хвороб в посівах сої рекомендовано проведення фітосанітарного моніторингу. За умов виявлення перших ознак ураження хворобами (фузаріозне в’янення рослин, антракноз, аскохітоз, пероноспороз, септоріоз) вегетуючих органів сої необхідним є застосування фунгіцидів Амістар Екстра 280SC, к. с.(0,5-0,75 л/га), Абакус, к.е. (1,5 л/га), Фитал, р. к. (2,5-3,0 л/га), Бенорад, з. п. (0,3-1,5 л/га) та інших, зареєстрованих в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (2016 р,2017рр.). в періоди бутонізації, формування та наливу бобів проводять позакореневі обробки рослин розчинами ростових речовин, мікроелементів або комплексних водорозчинних добрив з мікроелементами, що забезпечує подолання стресу рослин, сприяє підвищенню врожайності на 7-10% і більше.

  Горох. В даний час на більшості площ посівів рослини знаходяться у фазі формування бобів початок визрівання насіння. Висока ймовірність поширення колоній тлі. Слід використати ефективні інсектициди для зменшення шкодочинності шкідника відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

  В період формування бобів – визрівання насіння в посівах гороху можливим стає прояв симптомів ураження рослин пероноспорозом, іржею, аскохітозом та борошнистою росою. Для обмеження шкідливості даних хвороб залежно від їх поширення посіви гороху рекомендовано обприскувати препаратами відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», наприклад полікарбацин, 80%-й з.п. (2 кг/га), фундазол, 50%-й з.п. (0,6 кг/га) чи ін.

  Кукурудза. При сівбі в кінці квітня – на початку травня  появу сходів затримували понижені температури в цей період. В даний час  фаза розвитку рослин – 12-16 листків, в  зв’язку з особливостями погодних умов в післяпосівний період- в травні – червні(низька вологість верхнього шару ґрунту) спостерігається відставання в рості рослин на 12-17 діб проти попереднього року.

  На даному етапі розвитку рослин широкого поширення хвороб листків кукурудзи не відмічено, розвитку та активності шкідників також.

  Гречка. Рослини знаходяться в задовільному стані в фенологічній фазі цвітіння – плодоутворення. Роль бджолозапилення у формуванні врожаю гречки безперечна. Тому всі господарства, які одержують високі й сталі урожаї цієї культури, надають виключно значення збільшенню необхідної кількості бджолосімей для запилення. Найсприятливіша для гречки відносна вологість повітря 70-80%. У зв’язку з складними погодними умовами, які склалися в період вегетації рослин гречки (часті дощі) сприяли місцями виляганню рослин гречки. Тривалі опади в період цвітіння гречки і хмарні дні призводять до посиленого росту вегетативної маси і різкого зниження виділення нектару. Іноді сильні опади вимивають нектар із квіток гречки. Для виділення нектару найкраща тиха, тепла, сонячна погода з достатньою вологістю повітря і періодичними, особливо у нічний час, дощами.

  Післяукісні та післяжнивні посіви гречки є важливим резервом дальшого збільшення валового виробництва зерна та підвищення ефективності вирощування гречки. В умовах усіх ґрунтово-кліматичних умов зон України після збирання культур (пшениці, жита, ріпака, гороху, гірчиці), ще залишається значна кількість невикористаних активних для розвитку гречки температур. Кращим способом післяжнивних і післяукісних посівів є звичайний суцільний рядковий. Гречка в цих посівах менш розростається, а росте в зв’язку з високими температурами більш інтенсивно, ніж на весняних посівах. В зв’язку з цим вона швидко покриває грунт і перешкоджує появі сходів бур’янів.

  Просо. Посіви проса знаходяться у фазі цвітіння – формування зернівок. Слід зазначити, необхідно спостерігати за появою шкідників (трипси, стеблові метелики). В початковий період масової появи зазначених шкідників, необхідно обробити поля проса інсектицидами.

  Значної шкоди цій культурі наносять личинки просяного комарика. Сильніше пошкоджуються рослини пізнього строку сівби. Личинки заляльковуються всередині зернин проса, і тому вони залишаються плюсклими та недорозвиненими. У літній період вегетації для хімічного захисту проса від шкідників (просяного комарика та попелиці) використовують БІ-58 новий, 40%  (0,7-1,0 л/га ).

  Стан посівів проса на даний період задовільний.

Овочівництво

  Низькі денні і нічні температури третьої декади квітня та першої – другої декади травня в значній мірі стримували отримання сходів більшості овочевих рослин та ріст їх після з’явлення сходів. Повільніше звичайного розвивались  і бур’яни, нестача вологи в верхньому шарі ґрунту затримувала проростання їх насіння. Незначні опади кінця травня та протягом  червня  сприяли поліпшенню стану посівів більшості овочевих рослин ( цибуля з насіння – фаза 6-8 листків, формування цибулин, морква, буряк столовий -12-14 справжніх – утворення коренеплодів листків). В той же час підвищення денних температур сприяє прискорення росту бур’янів в посівах та значного збільшення їх кількості.

  В даних умовах першочергового значення набуває утримання посівів в чистому від бур’янів стані та своєчасного неглибокого рихлення (шаровки) ґрунту в міжряддях з метою як знищення бур’янів, так і створення мульчуючого шару ґрунту для попередження значного непродуктивного випаровування вологи з більш глибоких шарів (так званий «сухий полив»). При  вирощуванні овочевих на зрошуваних землях доцільне проведення поливів в вечірні та нічні години з послідуючим рихленням міжрядь.

  Не зменшується актуальність постійного контролю посівів овочевих по заселенню їх шкідниками (попелиця, квіткоїди, блішки), адже це один з найбільш вразливих періодів в розвитку овочевих рослин. При необхідності використовують дозволені препарати. Слід пам’ятати, що інсектициди групи синтетичних піретроїдів (фастак, децис, карате) при температурі вище  25 ˚С малоефективні. Обробіток овочевих засобами захисту від шкідників слід проводити в ранні або (частіше) в надвечірні і вечерні години, коли і інтенсивність вітру зменшується і температура знижується, тобто збільшується ефективність використовуваних препаратів. В зв’язку з бездощовим періодом і значною повітряною і ґрунтовою посухою відмічено поширення заселення рослин попелицею та іншими шкідниками. Значний восковий наліт на листках цибулі, капусти вимагає проведення обробітків рослин дозволеними інсектицидами  з обов’язковим додаванням до робочого розчину поверхнево – активної речовини (прилипача) – зазвичай від виду витрата його з розрахунку 50-150 мл на 100л робочого розчину.

  При належному догляді за посівами овочевих можливе отримання високого врожаю незалежно від несприятливих погодних умов поточного сезону.

 

Заступник директора

ІСГ Північного Сходу НААН 

з наукової    роботи                                                                       М.Г. Собко