ІІІ навчально-практичний семінар з розвитку коноплярства «Hemp Fest».

Новини

    15 серпня 2020 року в Інституті сільського господарства Північного Сходу НААН відбувся ІІІ навчально-практичний семінар з розвитку коноплярства «Hemp Fest».

   Інститутом у 2016 році отримано ліцензію на право вирощування конопель посівних. За 2016-2019 рр. вироблено і реалізовано більше 50 т високоякісного насіння. У 2020 році площа посіву конопель в Інституті складає 40 га. Планується отримати до 40 т насіннєвого матеріалу конопель посівних сорту Глесія ІІ репродукції, що дозволить засіяти до 2000 га. Поряд з цим установою розроблено сучасні, оптимізовані, екологічно-орієнтовані сортові технології вирощування конопель посівних, які користуються попитом як в Україні, так і за її межами.

       У 2020 році коло   учасників заходу, що відбувся в Інституті   у с. Сад Сумського району Сумської області було обмежено у зв’язку з карантинними заходами щодо Covid19, але все ж таки відвідали представники 12 областей України.

   У відкритті семінару прийняли участь заступник голови Сумської ОДА Віталій Максименко, голова Сумської РДА Віталій Бурбика, голова Сумської районної ради Вадим Акпєров.

Основною  метою заходу є відкриття нових горизонтів у розумінні цінності конопель посівних, як надзвичайно важливої, стратегічної сільськогосподарської культури для людини.

     До уваги учасників семінару було запропоновано:

  • семінар-вебінар «Розвиток коноплярства в Україні»;
  • практичне ознайомлення з рослиною конопель. Демонстрація насінницьких посівів;
  • виставка продуктів переробки конопель посівних.

   Виробники   промислових конопель з’їхалися відкривати відвідувачам нові властивості рослини та презентували в усіх незвичайних формах: їжа, напої, конопляні солодощі, конопляний сир, олія, мука, косметичні засоби, одяг та взуття з конопель, нові будівельні матеріали. Фестиваль поєднав цікаві локації із солом’яних снопів, виставку-продаж товарів з конопель, майстер-класи та етнографічні конкурси, музичні виступи автентичних українських артистів, гастрономічний ярмарок конопляних страв, який справив приємне враження на жителів села Сад, міста Суми та інших гостей заходу.

  У рамках семінару за участю провідних науковців, аграріїв, бізнесменів та професіоналів галузі коноплярства, була унікальна можливість познайомитися під час навчально-практичного семінару з тенденціями  розвитку коноплярства України, селекційними здобутками українського коноплярства, технологіями, новаціями та законодавчим регулюванням у сфері вирощування й переробки промислових конопель.

DSC04493DSC04455

DSC04472